Η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει αν θα δεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί είναι άνευ προηγουμένου και πολύ ανησυχητική, γράφει ο «Guardian». Παραθέτει όμως την άποψη των ειδικών ότι η άρνησή του, αν και βάζει την αμερικανική δημοκρατία σε αχαρτογράφητα νερά, νομικά δεν θα κάνει καμία διαφορά. «Στο αμερικανικό σύστημα, είναι άνευ σημασίας αν ο ηττημένος θα παραδεχθεί την ήττα του. Η ψήφος του Κολεγίου των Εκλεκτόρων είναι οριστική» είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Τζέιμς Μποπ, συντηρητικός δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις που αφορούν τη συνταγματικότητα.
Στο τρίτο ντιμπέιτ ο Τραμπ αρνήθηκε δύο φορές –αν και πιέστηκε –να απαντήσει αν θα δεχθεί την ήττα του σε περίπτωση που πιστεύει ότι το αποτέλεσμα «νοθεύθηκε». «Θα το εξετάσω όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Θα σας κρατήσω σε σασπένς» απάντησε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Σε ομιλία του την επομένη ο Τραμπ είπε: «Θα δεχθώ βεβαίως ένα καθαρό αποτέλεσμα αλλά διατηρώ το δικαίωμά μου να πολεμήσω ή να αμφισβητήσω νομικά ένα αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα».

«Αν χάσει με μεγάλη διαφορά, δεν θα δικαιωθεί»

Αν και από τη νύχτα των εκλογών γίνεται φανερό ποιος θα είναι ο νικητής από τον αριθμό των εκλεκτόρων που θα εκλέξει, η επίσημη ψηφοφορία του Κολεγίου των Εκλεκτόρων πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες αργότερα. Σε αυτές τις εβδομάδες, ο Τραμπ θα μπορούσε να καταφύγει στην αμερικανική Δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί το αποτέλεσμα ή απαιτώντας επανακαταμέτρηση. Αλλά για να το πετύχει, θα πρέπει η διαφορά του με τη Χίλαρι Κλίντον να είναι πολύ μικρή.
«Μπορεί να πάει νομικά αλλά αν έχει χάσει με μεγάλη διαφορά δεν θα δικαιωθεί στο δικαστήριο» προβλέπει ο Ρικ Χέισεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Ιρβάιν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά του από την Κλίντον θα είναι μεγάλη, άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ο κ. Χέισεν εξέφρασε την ανησυχία ότι οι δηλώσεις του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε βία τη νύχτα των εκλογών αν ηττηθεί: «Ανησυχώ για πιθανή βία στους δρόμους από τους οπαδούς του Τραμπ» λέει.
Αλλο το 2000 και η σύγκρουση Μπους – Γκορ

Οι υποστηρικτές του Τραμπ επικαλούνται την επανακαταμέτρητη του 2000 ύστερα από τα πολύ κοντινά ποσοστά του Τζορτζ Γ. Μπους και του Αλ Γκορ. «Δεν έχει καμία σχέση η περίπτωση Μπους εναντίον Γκορ. Εδώ πρόκειται για μια προμελετημένη προσπάθεια να απονομιμοποιηθεί το αποτέλεσμα αν δεν είναι υπέρ του Τραμπ, προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική» λέει ο Ρίτσαρντ Ρούμπεν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.
Εδώ και μήνες ο Τραμπ προσπαθεί να κηρύξει άκυρο το αποτέλεσμα προτού καν ανοίξουν οι κάλπες. Πρόσφατα αναφέρθηκε στην περίπτωση 1,8 εκατομμύριο νεκροί ψηφοφόροι να ψηφίσουν την Κλίντον και κάλεσε τους οπαδούς του «να έχουν τον νου τους» για νοθεία πίσω από το παραβάν στα εκλογικά τμήματα.
Με το αμερικανικό σύστημα, είναι δυνατόν ένας υποψήφιος να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από τον λαό αλλά να εκλέξει λιγότερους εκλέκτορες και να ηττηθεί στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων –αυτό ακριβώς συνέβη στις εκλογές του 2000. Ο Μπους έχασε στην κάλπη από τον Γκορ με διαφορά 0,51% αλλά κέρδισε στο Κολέγιο των Επιτρόπων με 271 ψήφους έναντι 266. Αρχικά ο Γκορ παραδέχθηκε την ήττα του τη νύχτα των εκλογών αλλά λίγα λεπτά προτού βγει να το δηλώσει δημοσίως τηλεφώνησε πάλι στον Μπους για να του εξηγήσει ότι οι περιστάσεις είχαν αλλάξει.
«Μου ξανατηλεφωνείς για να αποσύρεις την παραδοχή της ήττας σου;» τον ρώτησε ο Μπους. «Δεν χρειάζεται να γινόμαστε σκαιοί» απάντησε ο Γκορ. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε στη Φλόριδα, όπου η διαφορά του Μπους από τον Γκορ ήταν τόσο μικρή που αποφασίστηκε επανακαταμέτρηση. Ο Γκορ ζήτησε επανακαταμέτρηση σε μερικούς δήμους και ο Μπους επιχείρησε νομικά να τον σταματήσει. Η υπόθεση έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, απέρριψε την επανακαταμέτρηση χαρίζοντας στον Μπους τους εκλέκτορες της Φλόριδας.
Ο Γκορ διαφωνούσε με την απόφαση αλλά παραδέχθηκε την ήττα του. Στην επίσημη ομιλία του, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ο Γκορ ανέφερε τα λόγια του Στίβεν Ντάγκλας που έχασε την προεδρία από τον Αβραάμ Λίνκολν: «Το κομματικό αίσθημα πρέπει να δώσει τη θέση του στον πατριωτισμό. Είμαι μαζί σας, κύριε πρόεδρε. Ο Θεός να σας ευλογεί».

HeliosPlus