Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επαφές του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Οι Podemos, που θα μπορούσαν να είναι στο σχήμα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συνομιλούν αν στο ίδιο σχήμα είναι οι Ciudadanos.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής των Podemos μετά τη συνάντησή του με τον Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). Καλείται να επιλέξει μεταξύ μιας προοδευτικής κυβέρνησης και μια «της δεξιάς», όπως την χαρακτήρισε.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η αντίδραση του Σάντσεθ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι συνομιλεί με όλους, απορρίπτοντας την λογική των «αποκλειστικοτήτων» που θέτει το κόμμα του Ιγκλέσιας.

«Πρέπει να το ξανασκεφτεί, γιατί αλλιώς θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του Podemos γιατί στο Κοινοβούλιο θα καταψηφίσει μια προοδευτική κυβέρνηση παρέα με το Λαϊκό Κόμμα» είπε με αιχμηρό τρόπο.

Το έργο του Πέδρο Σάντσεθ είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν με ευκολία στην Βουλή. Επί συνόλου 350, τo κόμμα του έχει 90 έδρες, το PP του Ραχόι 123, οι Podemos 69 έδρες και οι Ciudadanos 40 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ο βασιλιάς ανέθεσε σε ένα πρόσωπο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για νέες εκλογές: αν ο Σάντσεθ δεν τα καταφέρει, εντός δύο μηνών η χώρα θα πάει πάλι σε κάλπες. Μέσα στον Μάιο, όπως υπολογίζεται.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας προβλέπει πάντως και ψήφο εμπιστοσύνης με σχετική πλειοψηφία. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης.

Πάντως, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.