Μόλις ένα 24ωρο έμενε για να οδηγηθεί και επισήμως η Καταλονία σε νέες πρόωρες εκλογές και τα κόμματα που προωθούν την ανεξαρτησία της συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία. Αυτό έγινε, καθώς ο Αρτούρ Μας δέχθηκε να αποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι στην Καταλονία η συμμαχία Junts per Si και το αντικαπιταλιστικό CUP αποφάσισαν να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Χάρη στον εκλογικό νόμο, τα δύο κόμματα -κυρίως το Junts per Si- έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο, καθώς στις πρόωρες εκλογές που έγιναν το 2015 κέρδισαν το 48%, ενώ το υπόλοιπο 52% προτίμησε κόμματα που δεν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το πρόσωπο του Αρτουρ Μας, του νυν προέδρου της Καταλονίας εξελίχθηκε σε μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια κοινοβουλευτικής συνεργασίας, καθώς τα μέλη του CUP στις λαϊκές συνελεύσεις που έκαναν (μαραθώνιες οι περισσότερες) αποφάσισαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Καταλονίας.

Όλα έδειχναν ότι η περιοχή θα οδηγείτο σε νέες εκλογές, καθώς ο Μας δεν έδειχνε πρόθυμος να παραχωρήσει σε άλλο πρόσωπο την προεδρία.

Τελικά, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί και υποψήφιος για την προεδρία θα είναι ο δήμαρχος της Χιρόνα, Κάρλες Πουιγδεμόντ.