Οσο μεγάλο ήταν το πρώτο σοκ από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, τόσο αποφασιστική ήταν η απάντηση από την άλλη πλευρά του Ρήνου, τη Γερμανία. «Θρηνούμε μαζί σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ στους Γάλλους, η επίθεση στο Παρίσι «μας αφορά όλους» για αυτό και «η απάντηση θα είναι κοινή».

Η καταδίκη της από τους Γερμανούς, πολιτικούς και πολίτες, ήταν ομόθυμη. Οι πολίτες γέμισαν γρήγορα με λουλούδια και κεριά τον χώρο στη γαλλική πρεσβεία στην «Παρίζερ Πλατς» μπροστά στη Πύλη του Βραδεμβούργου με τα χρώματα της «τρικολόρ».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ έκανε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για ένα «νέο είδος πολέμου» στον οποίο βρίσκονται οι σύγχρονες κοινωνίες με τις δυνάμεις του σκοταδισμού. „Ζούμε εποχές στις οποίες θρηνούμε θύματα ενός νέου είδους πολέμου», είπε χθες ο Γκάουκ, η επίθεση έγινε μεν στη Γαλλία, αλλά ήταν και «επίθεση εναντίον της ανοιχτής κοινωνίας».

Στο «νέο είδος πολέμου» η Γερμανία έχει ήδη το δικό της θύμα. Ένας 28χρονος Γερμανός με καταγωγή από το Γκάρμις Παρτενκίρχεν της Βαυαρίας που ζούσε τα τελευταία χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα είναι μεταξύ των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Βαυαρίας ερευνούν το ενδεχόμενο να ανήκει σε κύκλο συνεργών των δραστών του Παρισιού ένας 51χρονος Μαυροβούνιος που συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου κοντά στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Στη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου της αστυνομίας η αστυνομία βρήκε στο αυτοκίνητο του συλληφθέντος όπλα και εκρηκτικά «επαγγελματικά κρυμμένα». Συγκεκριμένα δύο περίστροφα, οχτώ καλάσνικοφ και 2 κιλά ΤΝΤ. Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι προορισμός του ήταν το Παρίσι. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εξακριβωθεί, εάν είχε οποιαδήποτε σχέση με τους δράστες της επίθεσης του Παρισιού.

Στόχος της τρομοκρατίας δεν είναι μόνον η Γαλλία, αλλά και η Γερμανία, εκτιμά η κυβέρνηση στο Βερολίνο, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο βαθμός κινδύνου «είναι υψηλός» εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Από την 11 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα οι αρχές ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν τουλάχιστον 12 απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων από πυρήνες ισλαμιστών στη Γερμανία. Η επίθεση στο Παρίσι διαμορφώνει τώρα νέα δεδομένα και οδηγεί σε αυξημένη επιφυλακή. Όχι όμως σε πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι Γερμανοί θα πρέπει να συνηθίσουν σε μια διαφορετική εικονα των αστυνομικών σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Εφεξής η παρουσία τους θα είναι εντονότερη και «θα φέρουν εμφανώς τον οπλισμό τους»,
όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Όχι στη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την τρομοκρατία

Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αντικρούει κάθε διασύνδεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι με την προσφυγική κρίση. Ένας τέτοιος συσχετισμός θα τροφοδοτήσει τα ακροδεξιά, ξενοφοβικά κινήματα και σχηματισμούς όπως Pegida και «Ενναλακτική για τηΓερμανία».

Για το λόγο αυτό απομονώθηκαν στελέχη του συντηρητικού χώρου, που αποπειράθηκαν να εκμεταλευτούν πολιτικά την επίθεση στο Παρίσι για να πλήξουν τη Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό. Το επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ καλώντας την καγκελάριο να παραδεχτεί ότι και η Γερμανία εξάντλησε τα όριά της και πρέπει να περιορίσει τη μετανάστευση ενδεχομένως με κλείσιμο των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του CSU Χορστ Ζεεχόφερ αντέκρουσε αμέσως την κριτική Ζέντερ. «Είναι παντελώς ανάρμοστο» αυτές τις ώρες που χρειάεται η συστράτευση όλων των δημοκρατών, να μπαίνει η καγκελάριος στο επίκεντρο της κριτικής, είπε ο Ζεεχόφερ ανακαλώντας στην τάξη τον υπουργό και επίδοξο διάδοχό του Ζέντερ. Ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει «καθαρή διαχωριστική γραμμή» ανάμεσα στο προσφυγικό ζήτημα και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε με έμφαση από τους γερμανούς πολίτες να μην βλέπουν «στο πρόσωπο κάθε πρόσφυγα και έναν επίδοξο τρομοκράτη».