Ο Ερντογάν «έχει το πάνω χέρι» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ την επομένη της «ολικής επαναφοράς» του AKP στις κάλπες. «Η Ευρώπη εξαρτάται από την καλή θέληση του Ερντογάν» αναγνωρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου -τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες ενός κράτους δικαίου. Σε συνεργασία με την Άγκυρα προσβλέπει το Βερολίνο.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χωρίς την Τουρκία. Και γι’ αυτό τώρα ο Ερντογάν έχει το πάνω χέρι. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτόν, αν πρόκειται να ανακοπεί αυτό το προσφυγικό κύμα» δήλωσε τη Δευτέρα ο Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

«Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από την καλή θέληση του Ερντογάν» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, ο Γερμανός ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρη ψήφο» των πολιτών. «Ο Ερντογάν κατάφερε να επιβάλει το σύνθημα ‘εγώ ή το χάος’. Και οι ψηφοφόροι επέλεξαν προφανώς την σταθερότητα», σχολίασε.

Παρόλα αυτά ο Μπροκ σημείωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες ενός κράτους δικαίου. «Αν η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετηθούν συνταγματικές αλλαγές» τόνισε.

Για «μεγάλες προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έκανε λόγο την ίδια στιγμή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στις εκλογές και τόνισε το ενδιαφέρον του Βερολίνου να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Άγκυρα σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο Ζάιμπερτ καλωσόρισε την «ειρηνική διεξαγωγή» των εκλογών στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων ως «απόδειξη της προσήλωσης του τουρκικού λαού στην Δημοκρατία».

«Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις μεγάλες προκλήσεις» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο θέμα των Κούρδων, τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και την εσωτερική πολιτική πόλωση. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν «με πνεύμα εθνικής ενότητας και διάθεση για συμβιβασμούς, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός [Αχμέτ Νταβούτογλου] στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής.

«Εμείς, η κυβέρνηση, ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις» επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στην «εντατικοποιημένη ευρω-τουρκική συνεργασία» και στα «πρώτα βήματα μίας εντατικοποιημένης γερμανό-τουρκικής συνεργασίας» με τον διάλογο για την μεταναστευτική πολιτική.

«Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη και προκύπτει από τα συμφέροντα της Ευρώπης, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτή την συνεργασία θα την είχαμε επιδιώξει ανεξάρτητα από τις εκλογές στην Τουρκία και για αυτό τα δύο αυτά θέματα δεν συνδέονται» κατέληξε.