Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει πως δυνάμεις του συριακού στρατού προχώρησαν σε χερσαίες επιθέσεις στη δυτική Συρία συνοδευόμενες από πλήγματα ρωσικών μαχητικών.

Σύμφωνα με το Παρατητήριο, στόχος ήταν τουλάχιστον τέσσερις θέσεις «ανταρτών» -χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιες ομάδες επρόκειτο.

Νωρίτερα, η οργάνωση, που συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, είχε αναφέρει πως «ισχυρό κύμα» ρωσικών επιδρομών είχε χτυπήσει το πρωί της Τετάρτης σημεία στην επαρχία της Χαμά και της γειτονικής Ιντλίμπ.

Χώρες της Δύσης έχουν επικρίνει την επέμβαση της Μόσχας, υποστηρίζοντας πως οι επιδρομές πλήττουν ομάδες αντικαθεστωτικών εν γένει, με μόνο στόχο την υποστήριξη του Άσαντ, χωρίς να περιορίζονται στην ISIS.

Η τοποθεσία κάποιων από τα πλήματα -σε περιοχές που παρουσία των τζιχαντιστών θεωρείται μικρή εώς ανύπαρκτη- έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στις αντιδράσεις σε βάρος των ρωσικών επιδρομών.

Aπό την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για το ζήτημα των συνομιλιών Μόσχας και ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ ανέφερε πως «απαντήσαμε στα αιτήματα του Πενταγώνου και εξετάσαμε σε βάθος τις αμερικανικές προτάσεις για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος. Γενικά, οι προτάσεις αυτές μπορούν να τεθούν υπό επεξεργασία».

Αμερικανοί και ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από ρωσικό αίτημα, τρόπους για την αποφυγή οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού στο συριακό εναέριο χώρο. Οι δύο χώρες που πραγματοποιούν σε τακτική βάση αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, επρόκειτο να ρυθμίσουν έτσι ώστε οι επιδρομές τους να μην διεξάγονται στο ίδιο μέρος και ταυτόχρονα. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για το θέμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Συνεχίζεται η κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας για τις παραβιάσεις

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε επανειλημμένα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις «κατ’ επανάληψη» παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και να τον προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν παρόμοια περιστατικά επαναληφθούν.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας συνάντησης με ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα για να συζητηθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη των παραβιάσεων. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας είχε επίσης κληθεί το Σάββατο και τη Δευτέρα για τον ίδιο λόγο.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η Άγκυρα «δεν επιθυμεί η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία να μετατραπεί σε μία κρίση μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ούτε σε ρωσο-τουρκική διένεξη». «Ωστόσο, δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των συνόρων ή του εναέριου χώρου μας» είπε

Η Άγκυρα έχει επισημάνει πως θα εκλάβει ως απειλή τυχόν νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά. Τονίζει όμως πως βλέπει θετικά την ρωσική πρόταση για συνάντηση ώστε να συζητηθεί το ζήτημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.

«Θεωρούμε θετικό το αίτημα της Ρωσίας να συναντηθούμε για εξηγήσεις. Η Ρωσία είναι φιλική χώρα, αλλά αν συνεχιστούν οι επανειλημμένες παραβιάσεις, θα το εκλάβουμε ως απειλή και ως μη φιλική συμπεριφορά» είπε ο Τσελίκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μόνο δύο από τα 57 ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τα υπόλοιπα είχαν στόχο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τις μοναδικές που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.