Τις πρώτες επιδρομές της γαλλικής αεροπορίας στη Συρία εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής ISIS ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, όπως είχε αποφασίσει το Παρίσι.

Παράλληλα, το Παρίσι επιμένει στη θέση του πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άναντ δεν μπορεί να έχει θέση στο μέλλον της Συρίας, την ώρα που στη διεθνή διπλωματική σκηνή αναζωπυρώνονται οι προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής διεξόδου με την Ρωσία όμως να επιμένει στην παραμονή του σύρου προέδρου.

Το πρωί της Κυριακής, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως διεξήχθησαν οι πρώτες επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια.

Το Παρίσι είχε αποφασίσει προ εβδομάδων να επεκτείνει τη συμμετοχή του στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στην περιοχή και στη συριακή επικράτεια, έχοντας ξεκινήσει στη συνέχεια με αναγνωριστικές πτήσεις. Μέχρι πρότινος, η γαλλική αεροπορία ήταν δραστήρια μόνο στο σκέλος της επιχείρησης στο Ιράκ.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε ενδιάμεσα αναφέρει πως οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα επικεντρώνονταν ιδιαίτερα σε σημεία εκπαίδευσης ξένων μαχητών, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως στη συνέχεια να «δραστηριοποιηθούν και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία», όπως είχε αναφέρει στη Monde ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν.

Στην ανακοίνωσή του την Κυριακή για την έναρξη των επιδρομών, το γαλλικό προεδρικό μέγαρο επισήμανε: «Οι άμαχοι πληθυσμοί στη Συρία πρέπει να προστατευτούν από κάθε μορφή βίας, εκείνη της ISIS και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά επίσης και από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Ο Άσαντ δεν έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα»

Την ίδια ώρα, το Παρίσι συνεχίζει να αποκλείει συμμετοχή του Άσαντ στην επόμενη ημέρα στη Συρία κατά τη διπλωματική συζήτηση που έχει ανοίξει ξανά, ακόμη πιο πιεστικά για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εξαιτίας του προσφυγικού.

Στην ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής για τις επιδρομές, η γαλλική προεδρία αναφέρει μεν πως «επείγει η πολιτική μετάβαση, που θα εμπλέξει στοιχεία του καθεστώτος και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», κάτι που επαναλαμβάνεται πάγια από όλες τις πλευρές.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς ήταν κατηγορηματικός μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: «Ο Άσαντ είναι υπεύθυνος για το σημερινό χάος».

«Αν λέγαμε στους Σύριους πως το μέλλον βρίσκεται στον Άσαντ, θα εκθέταμε τους εαυτούς μας στην αποτυχία» είπε ο Φαμπιούς.