Νέο ρεκόρ αφίξεων 4.330 προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκε στην Ουγγαρία το Σάββατο, καθώς πλησιάζει η 15η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα κλείσει ερμητικά τα σύνορά της με τη Σερβία. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την Πέμπτη με 3.601 αφίξεις.

Οι ουγγρικές Αρχές αναμένουν και μεγάλη εισροή προσφύγων και την Κυριακή. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι πρόσφυγες να μπορούν να φύγουν από τη χώρα με τρένο ή αυτοκίνητο και να κατευθυνθούν προς την Αυστρία.

Ενόσω η Ευρώπη παλεύει να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα, περίπου 6.700 πρόσφυγες πέρασαν το Σάββατο τα αυστρουγγρικά σύνορα στο Νίκελσντορφ, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αυστριακή Αστυνομία.

Η Ουγγαρία θέλει να κλείσει εντελώς τα σύνορά της με τη Σερβία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τις 15 Σεπτεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή όσοι αποπειρώνται να περάσουν τον φράχτη που έχει δημιουργήσει η χώρα κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία σε μήκος 175 χιλιομέτρων θα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης. Επιπλέον στην περιοχή θα αναπτυχθούν δυνάμεις του Στρατού.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, το Μόναχο έχει φτάσει «στο ανώτατο όριο» των δυνατοτήτων του για την υποδοχή προσφύγων, μετά την άφιξη μόνο το Σάββατο 12.200, όπως ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία.

«Με δεδομένους τους αριθμούς που καταγράφηκαν το Σάββατο είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας» για την υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στο Μόναχο μέσω των βαλκανικών χωρών, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Μονάχου.

«Στόχος είναι να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσφύγων στα κέντρα υποδοχής στην υπόλοιπη Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει χώρος στο Μόναχο για τις νέες αφίξεις», εξήγησε.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή μερικές δεκάδες πρόσφυγες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν έξω, ακόμη και στο έδαφος σε ισοθερμικά στρώματα και με κουβέρτες, εξαιτίας της έλλειψης θέσεων στα κέντρα υποδοχής, όπως μετέδωσε η βαυαρική ραδιοτηλεόραση BR.