Ανθρωπιστική κρίση έχει ξεσπάσει στην Υεμένη, με τον πόλεμο που μετράει ήδη πέντε μήνες να έχει γονατίσει τη χώρα. Περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι, χρήζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, άμεσης βοήθειας από ανθρωπιστικές οργανώσεις, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι οι συγκρούσεις πρόκειται να κλιμακωθούν. Μία στρατιωτική συμμαχία αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι τον περασμένο Μάρτιο υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε παραίτηση καταλαμβάνοντας πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Έκτοτε οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε 20 από τις 22 επαρχίες της Υεμένης. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι στιγμής 2000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, με το ένα τέταρτο από αυτούς να είναι παιδιά. Υπάρχουν φήμες ότι η στρατιωτική συμμαχία πρόκειται να κλιμακώσει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα Σαναά, σε μία προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Χούτι από την περιοχή. Αν συμβεί αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε το προσωπικό τους θα πρέπει να μένει κλεισμένο στα σπίτια του. Οι συνέπειες για τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους – περισσότεροι ακόμη και από τη Συρία – που έχουν άμεση ανάγκη από τη βοήθειά τους, θα είναι τραγικές.
«Ο κόσμος εδώ είναι ήδη απελπισμένος» γράφει για τον Guardian, ο Μαρκ Κέι, διευθυντής επικοινωνίας της οργάνωσης Save the Children, ο οποίος βρίσκεται στην Υεμένη. «Συνάντησα μία μητέρα, η οποία είχε πουλήσει το τελευταίο στρώμα της οικογένειας προκειμένου να αγοράσει στον τρίχρονο γιο της φάρμακα. Τώρα η ίδια και τα παιδιά της κοιμούνται στο πάτωμα. Δεν έχει κάτι άλλο να πουλήσει. Όπου και να πάω ο κόσμος μιλάει για το φαγητό, ή μάλλον για την έλλειψη φαγητού. Το φάντασμα της πείνας πλανάται πάνω από μεγάλες περιοχές της χώρας. Η Υεμένη σταδιακά πνίγεται από έναν ντε φάκτο αποκλεισμό που δεν επιτρέπει στα τρόφιμα και τα φάρμακα να φθάσουν στις οικογένειες που τα χρειάζονται περισσότερο. Αν δεν δράσουμε σύντομα, χιλιάδες παιδιά θα πεθάνουν από αίτια που σχετίζονται με τον υποσιτισμό πριν το τέλος του χρόνου» αναφέρεται στο άρθρο.
Σε κακή κατάσταση βρίσκονται και οι υποδομές της χώρας: νοσοκομεία , σχολεία, καταστήματα, αγορές έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές τόσο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς όσο και από τις εμφύλιες συρράξεις στο έδαφος. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί – και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.