Επιχειρώντας να επανορθώσει μια ιστορική αδικία, η βουλή στη Μαδρίτη ενέκρινε νόμο που ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν ισπανική υπηκοότητα χιλιάδες σεφαραδίτες εβραίοι που εκδιώχθηκαν από την χώρα το 1492, επειδή αρνήθηκαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.
Ο νόμος για την ιθαγένεια προτάθηκε από την κυβέρνηση το 2012, και θα ισχύσει από τον Οκτώβριο. Αναμένεται να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Αργεντινή, το Ισραήλ και η Τουρκία, που έχουν σημαντικές κοινότητες σεφαραδιτών.
Το ισπανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στη νομοθεσία είναι «πράξη ιστορικής αποζημίωσης για ένα τραγικό και σοβαρό σφάλμα».
Το διάστημα 2010-2013, περίπου 121 σεφαραδίτες εβραίοι έλαβαν την ισπανική υπηκοότητα, αριθμός που θεωρείται πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τους αιτούντες ιθαγένεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε την Πέμπτη ότι χειρίζεται ήδη 4.454 αιτήσεις από σεφαραδίτες.
To 1492 οι Καθολικοί μονάρχες της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υποχρέωσαν τους εβραίους είτε να γίνουν ρωμαιοκαθολικοί, είτε να φύγουν από την χώρα. Οσοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ισπανία ονομάστηκαν Σεφαραδίτες Εβραίοι, από την εβραϊκή λέξη «σεφαράδ» που σημαίνει ένα μέρος από το οποίο έχουν εξοριστεί άνθρωποι.
Οι σεφαραδίτες κράτησαν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να θυμούνται την χαμένη πατρίδα και εγκαταστάθηκαν αλλού. Κάποιοι πήγαν στην Αμερική, οι πιο πολλοί όμως, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα, η Ισπανία θα αρχίσει να δίνει υπηκοότητα στους απογόνους των τότε εξορισθέντων. Οι σεφαραδίτες θα μπορούν να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένων και των πλεονεκτημάτων της κατοχής διαβατηρίου χώρας της ΕΕ.
Υπολογίζεται ότι μέχρι και 500.000 άτομα θα μπορούσαν να λάβουν την ισπανική υπηκοότητα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το κόστος με το οποίο αναμένεται να επιβαρυνθεί το ισπανικό Δημόσιο εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
«Ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά κόμματα αναδύονται στην Ευρώπη, επομένως αυτός ο νόμος είναι μια επίκαιρη πρωτοβουλία από την ισπανική κυβέρνηση. Εχει στόχο να διορθώσει ένα λάθος και να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ισπανίας Ισαάκ Κερούμπ.
Σήμερα το 18% των εβραίων παγκοσμίως είναι σεφαραδίτες.Υπολογίζεται ότι ως και 3,5 εκατομμύρια μπορεί να κάνουν αίτηση για την ισπανική υπηκοότητα και να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια.
Αρκετοί πάντως αναρωτιούνται αν επίκειται και για τους μουσουλμάνους Μαυριτανούς μια αποκατάσταση αντίστοιχη με αυτήν που επιδιώκεται για τους σεφαραδίτες.