Την οικολογική πλευρά των drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, θα δείξει μια νέα εταιρεία. Λέει, μάλιστα, ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των δασών με τη χρήση αναδάσωσης «βιομηχανικής κλίμακας».
Η BioCarbon Engineering θέλει να χρησιμοποιήσει τα drones για καλό σκοπό, με τη χρήση της τεχνολογίας τους για να σπείρουν μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δέντρα το χρόνο, χωρίς να χρειαστεί να πατήσει άνθρωπος το πόδι του στο έδαφος.
Υπολογίζεται ότι 26 δισεκατομμύρια δέντρα καίγονται κάθε χρόνο, ενώ μόνο 15 δισεκατομμύρια ξαναφυτεύονται. Αν είναι επιτυχής, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος με σημαντικά αποτελέσματα.
Ελπίζεται ότι τα drones θα απλοποιήσουν σημαντικά την αναδάσωση, καθώς η φύτευση με το χέρι είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα χρόνια προβλήματα είναι με τεχνικές που δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και πρώην μηχανικός της NASA, Λόρεν Φλέτσερ. «Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη κλίμακα του προβλήματος», προσθέτει.
Το σύστημα φύτευσης της BioCarbon είναι αρκετά περίπλοκο. Πρώτα, drones πετάνε πάνω από μια περιοχή για να εκτιμήσουν τις δυνατότητες για αναδάσωση. Μετά κατεβαίνουν στα δύο ή τρία μέτρα πάνω από το έδαφος και ρίχνουν λοβούς που περιέχουν σπόρους, οι οποίοι είναι προβλαστημένοι και καλυμμένοι με θρεπτική υδρογέλη.
Ο Φλέτσερ δεν προσποιείται ότι η μέθοδος είναι τόσο καλή όσο η σπορά με το χέρι, αλλά λέει ότι είναι πολύ πιο γρήγορη.
Με δύο χειριστές που θα επανδρώνουν πολλά drones, πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν να φυτεύουν μέχρι 36.000 δέντρα την ημέρα, με κόστος κατά 15% χαμηλότερο από των παραδοσιακών μεθόδων.
Ενα πρωτότυπο για αυτό το σύστημα εντυπωσίασε στον διαγωνισμό Drones for Good στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η εταιρεία ελπίζει ότι θα έχει πλήρως λειτουργικά drones έως τα τέλη του καλοκαιριού.