Υπό το σοκ της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης εδώ και χρόνια, η Τυνησία βγάζει στους δρόμους μεγάλων πόλεων το στρατό για την ενίσχυση της ασφάλειας. Γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες ήταν ένας εκ των δύο ενόπλων που αιματοκύλισαν το Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, ωστόσο δεν έχουν διαπιστωθεί διασυνδέσεις του με συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, ούτε και έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για το μακελειό -που «χειροκροτείται» από λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Δεκαοκτώ οι ξένοι τουρίστες που σκοτώθηκαν στον εφιάλτη στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό. Ζευγάρι Ισπανών έμεινε κρυμμένο στο μουσείο όλη τη νύχτα. Ακυρώνονται δρομολόγια κρουαζιέρας. Σιωπηλή συγκέντρωση το απόγευμα έξω από το μουσείο…

Ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει πως κατόπιν σύσκεψης με τις Ένοπλες Δυνάμεις αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ασφάλειας. «Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι οι μεγάλες πόλεις θα προστατευθούν από το στρατό» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι έχουν υπάρξει τέσσερις συλλήψεις υπόπτων σχετικά με την επίθεση.

Ζευγάρι Ισπανών, που επέζησε της τρομοκρατικής επίθεσης, έμεινε κρυμμένο όλη τη νύχτα εντός του μουσείου, ενόσω αξιωματούχοι των προξενικών αρχών και η αστυνομία αναζητούσαν τα ίχνη τους. Η γυναίκα είναι τεσσάρων μηνών έγκυος. Η ίδια και ο σύζυγός της εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης και είναι αμφότεροι καλά στην υγεία τους.

Παρέμειναν σε γραφείο εντός του μουσείου μαζί με Τυνήσιο εργαζόμενο, ο οποίος τους οδήγησε στο χώρο για να προστατευτούν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο εφιάλτης. Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν δώσει εξήγηση για το γεγονός ότι οι τρεις τους δεν εντοπίσθηκαν κατά τις έρευνες των υπηρεσιών ασφαλείας στο μουσείο μετά την επίθεση.

Η Τυνησία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την τρομοκρατική επίθεση -την πλέον αιματηρή μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα το 2002 κατά της συναγωγής της Τζέρμπα με απολογισμό 21 νεκρούς. Δεκάδες ενώσεις και συνδικάτα έχουν καλέσει σε συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στο μουσείο του Μπαρντό στο όνομα της «εθνικής ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Στους 23 έχει ανέλθει ο συνολικός αριθμός των νεκρών -περιλαμβανομένων των δύο δραστών- στο εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου της χώρας, βάσει νεότερου απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Δεκαοκτώ ξένοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση-σοκ στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό -πολίτες Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Βελγίου, Κολομβίας και Αυστραλίας, ενώ το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πως νεκρή είναι και μία Βρετανίδα. Πέντε Τυνήσιο σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων των δύο ενόπλων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Πολλοί τουρίστες είχαν εισέλθει στο μουσείο χωρίς έγγραφα και εκκρεμεί η ταυτοποίηση επτά θυμάτων, όπως δήλωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου Charles Nicolle όπου μεταφέρθηκαν τα περισσότερα θύματα.

Ο τουρισμός αποτελεί τομέα-κλειδί της οικονομίας της Τυνησίας με μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων να επισκέπτονται κάθε χρόνο τα θέρετρα της χώρας. Είχε υποστεί πλήγμα από την πολιτική κρίση και την εμφάνιση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, και η νέα επίθεση έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα καθώς ήδη η ιταλική εταιρεία κρουαζιέρας Costa Cruises ακυρώνει όλους τους σταθμούς στην Τυνησία.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν αποσαφήνισε για πόσο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τα δρομολόγιά της στην Τυνησία, ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως ενδεχομένως η Costa Cruises να μην επιστρέψει μέχρι τα τέλη του έτους.

Μιλώντας την Πέμπτη στο γαλλικό δίκτυο RTL, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών προκειμένου να μάθει περισσότερα για τους δύο ενόπλους που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας κατά την έφοδό τους στο μουσείο.

Οι αρχές έδωσαν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα: πρόκειται για τους Γιασίν Λααμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «πιθανότατα» πρόκειται για Τυνήσιους.

Ο Χαμπίμπ Εσίντ ανέφερε ότι πως ο Γιασίν Λααμπίντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζαν «κάτι συγκεκριμένο», ούτε για δεσμούς του με γνωστή εξτρεμιστική οργάνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο ή τριών συνεργών των ενόπλων που αιματοκύλισαν το μουσείο.

Ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την πλέον αιματηρή επίθεση με στόχο τουρίστες στην Τυνησία εδώ και χρόνια. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σποραδικά κρούσματα εξτρεμιστικής βίας συγκριτικά με άλλες αραβικές χώρες, ωστόσο ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός Τυνήσιων έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος «χειροκρότησαν» την επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο. Το Ifriqiyah Media, που έχει αναρτήσει στο παρελθόν ανακοινώσεις Τυνήσιων εξτρεμιστών για την ανάληψη ευθύνης επιθέσεων, ανάρτησε λεπτομέρειες για την επίθεση, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Στην ανάρτηση παροτρύνονται οι μουσουλμάνοι να επιτεθούν σε τουρίστες, ωστόσο δεν αναφέρεται ποιος ενορχήστρωσε την επίθεση στο μουσείο της Τύνιδας, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της βόρειας Αφρικής που αποτελεί πόλη έλξης για πλήθη τουριστών, όπως μεταδίδει το Associated Press.