Το φέρετρο του Μπόρις Νεμτσόφ έγινε για τη ρωσική αντιπολίτευση το κέντρο της Μόσχας την Τρίτη: Στελέχη της και πολίτες προσήλθαν στο κέντρο Ζαχάροφ για να αφήσουν λουλούδια στη σορό του, πριν συνοδεύσουν τον ρώσο πολιτικό στην τελευταία κατοικία του.

Την αποδυναμωμένη ρωσική αντιπολίτευση έχει συνταράξει η δολοφονία του Νεμτσόφ, και οι αμφιβολίες για το εάν θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι είναι γενικευμένες.

Ξένοι απεσταλμένοι καταγγέλλουν ότι δεν τους επέτρεψαν να πάνε στη Μόσχα για την κηδεία. Και ο Αλεξεϊ Ναβάλνι, άλλος γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου που βρίσκεται στη φυλακή για 15 ημέρες, ζήτησε άδεια να παραστεί στην κηδεία, την οποία όμως δεν πήρε.

Η σορός του Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής σε γέφυρα απέναντι από το Κρεμλίνο τέθηκε σε προσκύνημα στο Κέντρο Ζαχάροφ. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν από όσους επιθυμούσαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο λευκό φέρετρο πριν ξεκινήσει η κηδεία.

Επί τέσσερις ώρες πολίτες άφηναν λουλούδια στη σορό του Νεμτσόφ. Μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Κέντρο Ζαχάροφ την Τρίτη ήταν ο αμερικανός πρέσβης και ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.

Σε μία συμβολική κίνηση, και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς έδωσε το «παρών», άφησε λουλούδια στο φέρετρο του Νεμτσόφ και συλλυπήθηκε τη μητέρα του.

Το λευκό φέρετρο οδηγήθηκε στο νεκροταφείο της πόλης, όπου τελέστηκε η κηδεία του Νεμτσόφ.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πολωνίας Μπογκντάν Μπορουσέβιτς, ήθελε να πάει στη Μόσχα αλλά οι ρωσικές αρχές δεν του επέτρεψαν το ταξίδι, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. Η έγκριση δεν δόθηκε σε αντίποινα για την απαγόρευση εισόδου στην πρόεδρο της Ρωσικής Γερουσίας που συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ με τις κυρώσεις για την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε έφτασε μεν την Τρίτη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αλλά δεν της επιτράπηκε η έξοδος από το χώρο τράνζιτ. Η ίδια είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως δεν της δόθηκε «επαρκής εξήγηση» για την απαγόρευση διέλευσης.

Ο Νεμτσόφ ήταν σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η δολοφονία του καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου για το ήδη σχετικά περιθωριοποιημένη πολιτικό στρατόπεδο.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταδικάσει στους υψηλότερους τόνους τη δολοφονία, λέγοντας πως οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Οι επιφυλάξεις όμως φίλων και συνεργατών του Νεμτσόφ, όπως και των στελεχών της αντιπολίτευσης, περισσεύουν.

Ως μέρος της έρευνας, κατάθεση στις ρωσικές Αρχές είχε δώσει τη Δευτέρα η σύντροφος του Νεμτσόφ, η Ουκρανή Άννα Ντουρίτσκαγια. Τελικά την Τρίτη, στην Ντουρίτσκαγια επετράπη από τις ρωσικές αρχές να επιστρέψει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απέκλεισε ευρωπαίους πολιτικούς από την κηδεία του Νεμτσόφ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει σε δύο ευρωπαίους βουλευτές να παραστούν στην κηδεία του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, ενώ εξέφρασε και τη λύπη της «για τους προφανώς αυθαίρετους λόγους» που προέβαλε η Μόσχα.

Η λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της και στον πρόεδρο της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς.

Η στάση αυτή «αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση βασικών αρχών», σχολίασε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Η Καλνιέτε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας και πρώην Ευρωπαία επίτροπος, «διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο», υπογράμμισε η Κοτσίγιαντσιτς.

«Η δικαιολογία που δόθηκε αναφέρει ότι αποτελούσε απειλή για την κρατική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή δεν μοιάζει, κατά τη γνώμη μας, να είναι μια αξιόπιστη εξήγηση» συνέχισε η ίδια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε ανάλογες αρνήσεις για λόγους προφανώς αυθαίρετους και λυπούμαστε» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Ζητάμε από τις ρωσικές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη διαφάνεια και αναμένουμε μέτρα από την πλευρά τους ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», είπε η Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ζήτησε επίσης «τη δημοσιοποίηση των απαγορεύσεων εισόδου (στο έδαφός της) Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που τώρα δεν γίνεται».

Πρεσβευτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους, ο δήμαρχος της Ρίγας Νις Ουσάκοβς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Πάουλικ, είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Νεμτσόφ.

Όμως ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να μεταβεί εκεί ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Από την πλευρά της, η Καλνιέτε δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter ένα έγγραφο της ρωσικής αστυνομίας το οποίο αναφέρει ότι της απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία ως τον Νοέμβριο του 2019.