Εβδομάδα κρίσης για τους 27 νέους επιτρόπους της Κομισιόν του Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ αυτή που αρχίζει αύριο. Εχουν ήδη παραδώσει –την περασμένη εβδομάδα –τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που τους έστειλε, με 45 διαφορετικά ερωτήματα στον καθένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρέπει να είναι έτοιμοι να ανακριθούν από τους ευρωβουλευτές, αν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται διευκρινίσεις οι απαντήσεις τους. «Είναι έτοιμοι να τους υποβάλουν πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, ίσως λίγο σκληρές, να διαπιστώσουν τις γενικότερες ιδέες τους» προειδοποιεί συντηρητικός ευρωβουλευτής αναφερόμενος στους συναδέλφους του. Ανάλογη προειδοποίηση κάνουν και πράσινοι ευρωβουλευτές οι οποίοι έχουν στείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για τον ισπανό υποψήφιο επίτροπο.
Το προηγούμενο


Οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, ίσως μάλιστα πρέπει να τις περιμένουμε. Τουλάχιστον δύο επίτροποι έχουν πολιτικό παρελθόν το οποίο ενοχλεί πολλούς ευρωβουλευτές. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει υποψήφιο επίτροπο. Το 2004 είχε απορρίψει τον Ρόκο Μπουτιλιόνε της Ιταλίας λόγω των (αρνητικών) αντιλήψεών του για τους ομοφυλοφίλους και για τη «φιλοσοφική» αντίληψή του για τις γυναίκες και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2010, απέρριψε τη Ρουμιάνα Γέλεβα της Βουλγαρίας για λόγους «σύγκρουσης συμφερόντων».
Σήμερα ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ συγκεντρώνει τα σοβαρότερα πυρά. Από τους ευρωσκεπτικιστές στη χώρα του, πρόσωπο το οποίο σε όλη την πολιτική καριέρα του στάθηκε ενάντιος στη χρηματοδοτική και, γενικότερα, στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ηταν το «τίμημα» που κατέβαλαν οι «μάγειροι» του καταμερισμού των χαρτοφυλακίων για να αρθούν οι αντιρρήσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην επιλογή του κ. Γιουνκέρ. Στις Βρυξέλλες, ακόμη και στα γραφεία της Κομισιόν, θεωρούν βέβαιη την απόρριψή του από τους ευρωβουλευτές. «Εκτός αν τα δύο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό και οι Σοσιαλιστές, συμφωνήσουν» λέει μέλος της γραμματείας. Επί του παρόντος δεν φαίνεται αυτό.
Οι αμφιλεγόμενοι


Στον πίνακα εκείνων που έχουν πιθανότητα να απορριφθούν είναι κατά σειρά οι υποψήφιοι επίτροποι Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε της Ισπανίας, ο οποίος αναλαμβάνει –άνευ απροόπτου –το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας κ.λπ. και ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος ονομάστηκε αντιπρόεδρος για το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο πρώτος ήταν, ως πρόσφατα, κάτοχος σημαντικής αξίας μετοχών πετρελαϊκής εταιρείας και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο Φινλανδός έχει «βαρύ παρελθόν» –ως πρωθυπουργός ο οποίος επέβαλε λιτότητα στη χώρα του. Είχε περάσει από ανάκριση και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν υποδείχτηκε να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του επίτροπο Ολι Ρεν. Τότε δεν άφησε καλές εντυπώσεις.
Δύο άλλες περιπτώσεις είναι κάπως ιδιόμορφες. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Τίμπορ Ναβράτσικς για το χαρτοφυλάκιο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας και για την Αλένκα Μπράτουσεκ της Σλοβενίας η οποία προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Ο ούγγρος υποψήφιος επίτροπος κατηγορείται ότι έχει «περίεργες ιδέες για την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη» και είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της πολιτικής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν η οποία επανειλημμένα επικρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και από την Κομισιόν για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων. Η κυρία Μπράτουσεκ έχει προκαλέσει θόρυβο και σοβαρές πολιτικές τριβές στη χώρα της επειδή ήταν η ίδια που πρότεινε τον εαυτό της ως επίτροπο. «Είναι ζήτημα από πολλές πλευρές λεπτό» στον χειρισμό του από την Ευρωβουλή, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η βελγική «Le Soir». Στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να την απορρίψουν οι ευρωβουλευτές με το επιχείρημα ότι ενήργησε «εκτός των ευρωπαϊκών κανόνων πολιτικής ηθικής τάξης».
Στο στόχαστρο ο Μοσκοβισί
Ο γάλλος υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί θα συγκεντρώσει τα πύρινα βέλη όλης της συντηρητικής παράταξης. Η γαλλική «Le Figaro» έγραφε, όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του, ότι «θα δώσει εξετάσεις σε σκληρούς (…) που θα θελήσουν να τον κολλήσουν στον τοίχο για τις απόψεις του και τα σχέδιά του αναφορικά με τα ελλείμματα και την αριστερίζουσα, κατά τις εκτιμήσεις τους, οικονομική ιδεολογία του με στόχο να απορριφθεί η υποψηφιότητά του». Η εφημερίδα, η οποία δεν τρέφει συμπάθεια στον γάλλο υποψήφιο επίτροπο, το θεωρούσε εντελώς απίθανο. Τι γίνεται αν το Ευρωκοινοβούλιο απορρίψει έστω έναν υποψήφιο; Τον λόγο τότε έχει ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση του υποψηφίου από την κυβέρνηση της χώρας του. Αν εκείνη αρνηθεί, τότε ο πρόεδρος και όλη η Κομισιόν πρέπει να παραιτηθούν. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι αν απορριφθεί ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, ο πρωθυπουργός του θα αρνηθεί να στείλει αντικαταστάτη του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ