Σήκωσε, πολύ δραματικά, την αυλαία, και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας μέσω Facebook, γράφοντας ότι θα διεκδικήσει, και πάλι, την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος UMP.
Η «μεγάλη επιστροφή» του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε ορκιστεί να μην γυρίσει ποτέ στην πολιτική, μετά την ήττα του από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, πριν από δύο χρόνια, δείχνει πόσο λυσσαλέα θα είναι η κούρσα της διαδοχής για την προεδρία της Γαλλίας, το 2017.
Δείχνει δίψα για εκδίκηση προς τους Σοσιαλιστές, αλλά και το πόσο ωφελημένη θα βγει, σε κάθε περίπτωση, η αντισυστημική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν
Γιατί τελικά εκείνη κερδίζει τώρα που οι Γάλλοι απορρίπτουν ένα πολιτικό κατεστημένο χτισμένο πάνω στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα. Εξ ου και πήρε στις ευρω-εκλογές ποσοστό- ρεκόρ της τάξης του 24,5%.
Βγήκε πρώτο κόμμα την ώρα που ο δικομματισμός υπέστη δεινή ήττα: 13,9% για τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, και 20,8% για το UMP. Με μια τεράστια αποχή που έφτασε στο 56%.
Ποτέ δεν πίστεψαν ότι έφυγε από την πολιτική

Δύο στους τρεις Γάλλους είπαν ότι δεν θέλουν πίσω τον Σαρκοζί. Και φαίνεται ότι λίγοι ψηφοφόροι είχαν πιστέψει ότι θέλησε να φύγει από την πολιτική, για τα καλά. Η μόνη πραγματική αμφιβολία ήταν το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του, γράφει ο Monde.
Η ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρήθηκε ως μια υπολογισμένη προσπάθεια να προσεγγίσει τους νεότερους ψηφοφόρους, δείχνοντας ότι ο 59χρονος Νικολά ξέρει να σερφάρει στο κύμα της εποχής.
Πήρε την μορφή μιας μακράς επιστολής προς το κοινό, ξεκινώντας με ένα «Αγαπητοί μου φίλοι». Στη συνέχεια, ο Σαρκό τους ενημέρωσε ότι «μετά από βαθιά περισυλλογή» αποφάσισε να επιστρέψει για να «προσφέρει στους Γάλλους μια νέα πολιτική επιλογή».
Εκείνος που έμεινε γνωστός στην πολύ πρόσφατη ιστορία ως «πρόεδρος Bling-Bling» (σσ φιγουρατζής) για την αγάπη του για τα ρολόγια Rolex και τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban, φαίνεται αποφασισμένος να εκδικηθεί τον Σοσιαλιστή Ολάντ, τον αυτο-αποκαλουμένο και «Μεσιέ Νορμάλ».
Αλλά τί φυσιολογικό έχει ένας πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας με δημοτικότητα στο 13%, και μια πρώην που έχει κάνει λαϊκό ανάγνωσμα το γεγονός ότι αποκαλεί «ξεδοντιάρηδες» τους φτωχούς της Γαλλίας;
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια δύσκολη επιστροφή για τον Σαρκοζί, μια διχαστική προσωπικότητα που έχει κάνει εχθρούς, τόσο στην Αριστερά όσο και στην Δεξιά.
Οσο έμενε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εκείνος ήταν που είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας για δεκαετίες.
Μέχρι που γκρεμίστηκε σε νέα, πρωτοφανή, βάθη ο Ολάντ, κυρίως λόγω της αποτυχίας του να βάλει μπρος την οικονομία.
Τα προσωπικά σκάνδαλα με την δημοσίευση των εκρηκτικών απομνημονευμάτων της πρώην φίλης του Βαλερί Τριερβελέρ, οι ατιμωτικές αναχωρήσεις υπουργών για φορο-αποφυγή και η ανταρσία της πιο αριστερής πτέρυγας στις κυβερνητικές τάξεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά πολιτικής στήριξης.
Θα βρει μπροστά του τους βαρώνους
Ο Σαρκοζί προσπαθεί, απεγνωσμένα, να δείξει ότι έχει αλλάξει, και ότι έχει διδαχθεί από τα μαθήματα της ήττας του 2012.
«Μπόρεσα να κάνω πίσω, να πάρω την απαραίτητη απόσταση για να αναλύσω την θητεία μου, να αντλήσω διδάγματα, να επιστρέψω στην κοινή ιστορία μας, να μετρήσω την ματαιοδοξία ορισμένων συναισθημάτων, και να βάλω στην άκρη κάθε συναίσθημα εκδίκησης ή αντιπαράθεσης», έγραψε στο Facebook.
Πηγές του UMP είπαν ότι η δήλωσή του «τελειοποιήθηκε μετά από μακρές συζητήσεις στον εσωτερικό κύκλο των υποστηρικτών του».
«Εχω δει σύγχυση, απόρριψη και θυμό σαν αδυσώπητη παλίρροια εναντίον εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία και γενικότερα ενάντια σε όλα αυτά που συνδέονται με την πολιτική. Εχω αισθανθεί ότι πολλοί Γάλλοι πολίτες έχουν μπει στον πειρασμό να μην πιστεύουν σε τίποτα και σε κανέναν … Αυτή η απουσία κάθε ελπίδας στη Γαλλία σήμερα, μας αναγκάζει να εφεύρουμε εκ νέου τον εαυτό μας», έγραψε ο Σαρκοζί.
Αποδυναμωμένο από εσωτερικές συγκρούσεις μετά την ήττα του Σαρκοζί το 2012, το UMP θα εκλέξει νέο ηγέτη στο τέλος του Νοεμβρίου.
Αντίπαλοι μπορεί να είναι βαρώνοι του κόμματος όπως ο Ερβέ Μαριτόν και ο Μπρινό Λε Μερ, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καμμία αμφιβολία ότι ο Σαρκοζί θα τους κερδίσει.
Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ξαναχτίσει το κόμμα με νεότερους ανθρώπους και να αναβιώσει την ελπίδα να κερδίσει όχι μόνο τους συντηρητικούς, αλλά και τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα πάρει στα χέρια του τα ηνία του κόμματος, υπάρχουν δύο μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο για το Μέγαρο των Ηλυσίων: μάλλον θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό να οριστεί ως προεδρικός υποψήφιος του UMP από δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αλέν Ζυπέ και τον Φρανσουά Φιγιόν.