Δώδεκα και πλέον χρόνια από την παρουσίαση στην Ουάσιγκτον της έκθεσης που συνέταξε ειδική επιτροπή για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης και τμήματος του Πενταγώνου εξακολουθούν να παραμένουν «άκρως απόρρητες» 28 σελίδες της. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να «αποχαρακτηρίσει» αυτές τις σελίδες, απορρίπτοντας αίτηση των βουλευτών Γουόλτερ Τζόουνς και Στιβ Λιντς. Η δημοσιοποίησή τους, υποστηρίζει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «θα κατάφερνε πλήγμα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επειδή θα αποκάλυπτε τον τρόπο και τη μέθοδο των ενεργειών τους». Το ίδιο επιχείρημα είχε προβάλει και ο Τζορτζ Μπους το 2002, όταν αυτές οι 28 σελίδες αφαιρέθηκαν από την πολυσέλιδη έκθεση και κλείστηκαν στον «θάλαμο ασφαλείας» στο Κογκρέσο που διατηρεί εκεί η Επιτροπή Απορρήτων της Βουλής.
Οπως συμβαίνει πάντοτε, γύρω από αυτό το «μυστήριο» –τις 28 σελίδες της έκθεσης –δημιουργήθηκαν θρύλοι, διατυπώθηκαν απόψεις, ακούστηκαν και γράφτηκαν «αποκαλύψεις» και τα σχετικά. Υπάρχει όμως κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αφορούν και εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία, κατά πάσαν πιθανότητα ακόμη και μέλη της βασιλικής αυλής των Σαούντ. Οι λεπτομέρειες λείπουν –και αυτές φαίνεται ότι υπάρχουν στις επίμαχες 28 σελίδες.
Δεν ήταν άγνωστη η ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας, αφού και οι τρεις νέοι που κατέλαβαν τα πιλοτήρια των τριών αεροπλάνων ήταν Σαουδάραβες, μάλιστα οι δύο από αυτούς ενισχύονταν οικονομικά από τη σαουδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Γνωστό επίσης ήταν ότι 24 ώρες μετά την επίθεση φυγαδεύτηκαν με κινηματογραφικό τρόπο από την Ουάσιγκτον κάποιοι υπάλληλοι της πρεσβείας και μέλη της βασιλικής οικογένειας που παρεπιδημούσαν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Υπάρχει όμως και μια φωτογραφία η οποία δικαιολογεί πλήθος υποθέσεις. Δείχνει τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να συνομιλεί με τον πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σαούντ, (τότε) πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Αμερική. Το ενδιαφέρον είναι ότι η φωτογραφία ελήφθη στις 27 Αυγούστου 2002, μόνο 22 ημέρες μετά την απόφαση του Μπους να «εξαφανίσει» τις 28 σελίδες. Κατά τον (ευφάνταστο) σχολιαστή του «Le Figaro» οι δύο άνδρες «δείχνουν να συζητούν πώς θα κρύψουν τη ζημιά» – την οποία, υποθέτει, έχει διαπιστώσει η Ειδική Επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην βουλευτής Λι Χάμιλτον και ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Τόμας Κιν, δύο πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας.

Διασυνδέσεις
Η αδράνεια της CIA
Υπόνοιες πως οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τους μηχανισμούς διακίνησης των μουσουλμάνων εξτρεμιστών στις ΗΠΑ

Τρεις τουλάχιστον αμερικανοί βουλευτές έχουν διαβάσει τις απόρρητες σελίδες. Από όσα (ανώνυμα) είπε ένας από αυτούς και κατέγραψε ο Λόρενς Ράιτ στο «New Yorker», αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας η συμμετοχή μελών της σαουδικής βασιλικής οικογένειας στη διπλωματική και οικονομική υποστήριξη αλλά και στην «ενθάρρυνση» μιας σειράς νεαρών Σαουδαράβων, μεταξύ των οποίων και οι τρεις αεροπειρατές της 9/11, να καταφέρουν «βαρύ πλήγμα» στους αμερικανούς απίστους.
Τα σαουδικά πετρέλαια και οι «στρατηγικές, δημιουργικές συνεργασίες Ουάσιγκτον – Ριάντ» παρεμβαίνουν και κρατούν «άκρως απόρρητες» τις 28 σελίδες. Ενα σκληρό θρησκευτικό «παρακράτος», το λεγόμενο Γραφείο Ισλαμικών Υποθέσεων, είχε δημιουργηθεί στη Σαουδική Αραβία από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 με την ανοχή και στήριξη ορισμένων πριγκίπων στενά συνδεδεμένων με τον θρόνο. Αυτό, λέγει ο Τζον Λίμαν, πρώην υπουργός Ναυτικών και μέλος της Ειδικής Επιτροπής, «λειτουργεί σαν πέμπτη φάλαγγα για την υποστήριξη των μουσουλμάνων εξτρεμιστών» της Σαουδικής Αραβίας. Στελέχη του Γραφείου υποστήριξαν τους τρεις νεαρούς Σαουδάραβες.
Ο βουλευτής Τίμοθι Ρόμερ, ο οποίος έχει ενημερωθεί, όπως είπε, για το περιεχόμενο των επίμαχων 28 σελίδων έχει αφήσει να εννοηθεί πως δύο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στοιχεία ότι «πρόσωπα της εμπιστοσύνης της (σαουδικής) αυλής ετοίμαζαν εντυπωσιακή εμφάνιση στην καρδιά της Αμερικής». Ειδοποίησαν σχετικά το κέντρο αλλά αυτό δεν έδωσε προσοχή. Είναι «τουλάχιστον περίεργη η απάθεια που έδειξαν η κυβέρνηση (Μπους) και η ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών (CIA, DIA) στα μηνύματα και στα σήματα που έστειλαν οι πράκτορές μας στην Αραβική Χερσόνησο» για τα σχέδια των «σκληρών» της σαουδικής αυλής, λέγει ο δικηγόρος Αϊρα Μπόρμαν, ο οποίος εργάζεται για την άρση του απορρήτου μέσω δικαστηρίων. «Θα βοηθήσει και την κυβέρνηση (Ομπάμα) η άρση του απορρήτου» των 28 σελίδων, πιστεύει ο βουλευτής Στιβ Λιντς. Ισως αποκαλύψει, λέει με περισσή αισιοδοξία, «πρόσωπα και καταστάσεις, τους μηχανισμούς διακίνησης των (μουσουλμάνων) εξτρεμιστών, σήμερα που αντιμετωπίζουμε τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ