Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο της αξιολόγησης της απειλής για τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδιάζονται σε Συρία και Ιράκ από «σημαντική» σε «πολύ σοβαρή». Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, «αυτό σημαίνει ότι μία τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι μία τέτοια επίθεση είναι επικείμενη».

Από σήμερα, Παρασκευή, αυξάνονται στη Βρετανία τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την κατάσχεση των διαβατηρίων Βρετανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ.

Η αύξηση του επιπέδου της απειλής έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι εκατοντάδες βρετανοί πολίτες έχουν ταξιδέψει σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Κάμερον εκτίμησε ότι περίπου 500 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία στη Συρία και ίσως και στο Ιράκ για να πολεμήσουν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «μεγαλύτερη και βαθύτερη απειλή από ότι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα».

Είναι προφανές ότι «υπάρχουν κενά στο οπλοστάσιό μας» σε δικαστικό επίπεδο, επέμεινε εξάλλου απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση της υπουργού Εσωτερικών Τερέσα Μέι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι βρετανικές αρχές να εμποδίσουν τους δυνητικούς τζιχαντιστές να φύγουν από τη Βρετανία για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για «τουλάχιστον 500 Βρετανούς που έχουν φύγει για τη Συρία και ενδεχομένως για το Ιράκ» προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Με το Ισλαμικό Κράτος βρισκόμαστε μπροστά από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εδρεύει μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά που προσπαθεί να ιδρύσει και να διευρύνει, με βίαιο τρόπο, το δικό της τρομοκρατικό κράτος. Μπορεί να βρεθούμε με ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου. Αυτή η φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα εξτρεμιστικό χαλιφάτο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την ίδια μας την ασφάλεια στη Βρετανία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ακόμα και αν η Σκότλαντ Γιαρντ δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας προσπαθούν να αναγνωρίσουν έναν άνδρα που ακούγεται να μιλάει με βρετανική προφορά στο βίντεο του αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Η ανακοίνωση της Τ.Μέι αναφέρει: «Η αύξηση του επιπέδου απειλής σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, όπου τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις κατά της Δύσης.

» Ορισμένα από αυτά τα σχέδια είναι πιθανό να εμπλέκουν ξένους μαχητές που έχουν ταξιδέψει εκεί από τη Βρετανία και την Ευρώπη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτές τις συγκρούσεις.

» Το πρώτο και κυριότερο καθήκον της κυβέρνησης είναι η προστασία του βρετανικού λαού.

» Έχουμε ήδη κάνει τα βήματα για να βελτιώσουμε τις δυνάμεις μας και να αυξήσουμε τις δυνατότητες να αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές απειλές που δεχόμαστε. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και ο βρετανικός λαός δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα αναλάβουμε την ισχυρότερη δυνατή δράση για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια».