Τους 100 φτάνει ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ οι ρουκέτες από τις παλαιστινιακές περιοχές πέφτουν βροχή και το Ισραήλ εγείρει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Πρώτη επίθεση με ρουκέτες και από το νότιο Λίβανο, πιθανότατα από τη Χεζμπολάχ. Πρόθυμη να διαμεσολαβήσει δηλώνει η Ουάσινγκτον, αν και το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει εκεχειρία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου επέμεινε, σε διάγγελμά του, ότι «μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω στάδια [της επιχείρησης] στο μέλλον» –σαφής υπόνοια για χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο συζητήθηκε στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους των παλαιστινιακών οικισμών στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν. Καθώς το Ισραήλ έχει ήδη κινητοποιήσει εφέδρους, το σκηνικό θυμίζει όλο και εντονότερα τις ημέρες πριν την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα το 2009.

Σύμφωνα με την Haaretz, την Παρασκευή, τέταρτη ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης Protective Edge («Αιχμή Προστασίας»), ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει πλησιάσει τους 100, ενώ οι παλαιστινιακές ρουκέτες σε ισραηλινά εδάφη -180 τον αριθμό- έφτασαν μέχρι τη Χάιφα.

Βενζινάδικο στο Ασντόντ επλήγη από ρουκέτα ενώ οι σειρήνες συναγερμού και τα μέσα αναχαίτισης του «Σιδηρού Θόλου» έχουν πάρει φωτιά. Στις παλαιστινιακές περιοχές, ο φόβος από τις επιδρομές εναλλάσσεται με το θρήνο για τα δεκάδες θύματα -αρκετοί άμαχοι, πολλές φορές παιδιά- που θάβονται υπό τον ήχο των πληγμάτων.

Με την εξαίρεση του βενζινάδικου στο Ασντόντ την Παρασκευή, από το πλήγμα στο οποίο τα ισραηλινά ΜΜΕ μιλούν για τρεις σοβαρά τραυματίες, οι περισσότερες ρουκέτες που καταλήγουν να πλήττουν σημεία στο έδαφος προκαλούν μόνο υλικές ζημιές.

Ωστόσο, ο πανικός στις ισραηλινές για τυφλά χτυπήματα ρουκετών είναι πλέον ξανά καθημερινό φαινόμενο. Ο Σιδηρούς Θόλος αναχαιτίζει, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά μέσο όρο το 90% των ρουκετών.

Η ένταση έφτασε μέχρι και στις ισραηλινές περιοχές κοντά στο Λίβανο: Το πρωί της Παρασκευής, δύο ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στο κιμπούτς Κφάρ Γιουβάλ, βαθιά στον ισραηλινό βορρά και κοντά στη μεθόριο.

Επιβεβαιώνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των Ισραηλινών πως οι ρουκέτες δεν θα μπορούσαν να έχουν φτάσει από τη Γάζα, καθώς η Χαμάς δεν έχει τέτοιου βεληνεκούς μέσα, τα λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν λίγο αργότερα πως οι ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τη βόρεια πλευρά της μεθορίου, από περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ.

Έτοιμες για διαμεσολάβηση οι ΗΠΑ, αλλά το Ισραήλ δεν μιλά για εκεχειρία

Σε συνομιλία του την Πέμπτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, και προσέφερε τη διαμεσολάβησή του για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό « εξέφρασε τον φόβο του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στις συνθήκες κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012»
προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Οι προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης δεν φαίνεται όμως προς το παρόν να στρέφονται προς τα εκεί. Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το θέμα της εκεχειρίας «δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα» των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Νετανιάχου είχε πει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, λέγοντας ενώπιον βουλευτών: «Δεν μιλάω με κανέναν για εκεχειρία αυτή τη στιγμή».

Υπόνοιες για χερσαία επέμβαση άφησε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, που σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 10 υποστηρίζει την επιλογή αποστολής στρατιωτών στη Γάζα για «περιορισμένα πλήγματα» σε στόχους που δεν μπορούν να πληγούν από αέρος, όπως τα τούνελ της Χαμάς κοντά στα σύνορα.

Εκκληση για εκεχειρεία από τον Μπαν Κι Μουν

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μιλώντας στην έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία
» πρόσθεσε.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ» υπογράμμισε.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Νωρίτερα, πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το θέμα της εκεχειρίας «δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα» των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, λέγοντας ενώπιον βουλευτών: «Δεν μιλάω με κανέναν για εκεχειρία αυτή τη στιγμή».

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει μια χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης.