Τέταρτη θητεία στην προεδρία της Αλγερίας ζητά, και αναμένεται να κερδίσει, ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στις προεδρικές κάλπες που έχουν στηθεί στη χώρα. Με την στήριξη του κυρίαρχου κόμματος, κινημάτων και φορέων, ο 77χρονος αναμένεται να μείνει στην ηγεσία παρά την απουσία του από τη δημόσια σφαίρα τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Οι κάλπες κλείνουν το απόγευμα της Πέμπτης και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το νωρίτερο την Παρασκευή. Ο Μπουτεφλίκα, που κυβερνά την Αλγερία τα τελευταία 15 χρόνια, υπέστη τον τελευταίο χρόνο εγκεφαλικό και έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι ελάχιστες.

Οι συνεργάτες του υποβαθμίζουν τις ανησυχίες για την ικανότητά του να κυβερνήσει, λέγοντας πως «έχει όλη την απαραίτητη υγεία για να ασκεί τα καθήκοντά του», όπως ενδεικτικά είπε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Αμπντέλμαλέκ Σελάλ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FNL) μαζί με τους ισχυρότερους φορείς -που έχουν άμεσους δεσμούς με την κυβέρνηση- υποστηρίζουν τον Μπουτεφλίκα. Η στήριξή τους, μαζί με την αβεβαιότητα που θα προκαλούσε αλλαγή διακυβέρνησης με «φόντο» την εμπειρία αστάθειας στις γύρω χώρες, καθιστά αρκετά ασφαλή την επανεκλογή του.