Μετά την επεισοδιακή κατάληψη της βάσης του Μπελμπέκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ρωσική σημαία «κυματίζει σε 189 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία», την ώρα που η χερσόνησος ετοιμάζεται να εισάγει το ρούβλι και να αναδιαρθρώσει την κρατική μηχανή στα ρωσικά πρότυπα.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ προειδοποιεί πως οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την Υπερδνειστερία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως 189 ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία πέρασαν υπό ρωσικό έλεγχο. Μέχρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ο έλεγχος των βάσεων στο Μπελμπέκ και τη Νοβοφεντορόφκα -ανάμεσα στις λίγες που δεν είχαν ακόμη παραδοθεί- έφυγε από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Η κατάληψη του Μπελμπέκ ήταν η πιο επεισοδιακή που έχει καταγραφεί, με ανταποκριτή του Reuters να μιλά για τεθωρακισμένα που «άνοιξαν» διόδο ρίχνοντας τοίχο στο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με πυρά και χειροβομβίδες.

Με την εξαίρεση του τουλάχιστον ενός θανάτου αξιωματικού στη Συμφερόπολη δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν ουσιαστικά αναίμακτα τον έλεγχο των στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία.

Ετοιμοπόλεμοι ρωσόφωνοι αντάρτες στα ανατολικά της Ουκρανίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντασης, αίσθηση προκαλεί ένα ρεπορτάζ που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση από την ανατολική Ουκρανία προβάλλοντας τη δράση ανταρτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

«Δηλώνουμε οτι οποιεσδήποτε ενέργειες, συλλήψεις, απειλές εναντίον του Νότου και της Ανατολής (της Ουκρανίας), θα αντιμετωπίζονται ως κήρυξη πολέμου», ακούγονται να λένε.

Εμφανώς πεπειραμένοι οι μαχητές, που μιλούν από κρησφύγετο κάπου στο Λουγκάνσκ, προειδοποιούν ότι θα αποκρούσουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης του Κιέβου, που δεν αποδέχονται, να επιβληθεί στα νοτιοανατολικά.

«Θα χωριστούμε σε ομάδες των 5-6 ατόμων και θα καίμε ένα – ένα τα στρατιωτικά οχήματα. Δεν θέλουμε να σακατέψουμε τα παιδιά, (δηλ τους Ουκρανούς φαντάρους), ούτε να τους πυροβολήσουμε. Μπορεί ως τότε, να μας ακούσουν!», σημείωσαν ενώ εντυπωσιάζουν οι αναφορές τους σε τακτικές ανταρτοπολέμου, αλλά και η αποφασιστικότητά τους.

ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία θα μπορούσε να μπει στην Υπερδνειστερία»

Οι αντιδράσεις από τη Δύση σε βάρος της Ρωσίας συνεχίζονται: Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως «η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος».

«Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ μεγάλες και πολύ, πολύ έτοιμες» είπε ο Μπρίντλοβ.

«Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να μπει στην Υπερδνειστερία εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» συμπλήρωσε, εκφράζοντας το φόβο του για την ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Καταλήψεις δύο βάσεων

Δύο ακόμα στρατιωτικές βάσεις που τελούσαν υπό ουκρανικό έλεγχο πέρασαν στα χέρια των φιλορωσικών δυνάμεων της Κριμαίας. Στην αεροπορική βάση του Μπέλμπεκ οι φιλορώσοι εισέβαλαν με τεθωρακισμένα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ουκρανός αξιωματικός.

Στη δευτέρη βάση, δυτικά της Χερσονήσου, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Στο Μπέλμεκ, αρχικά οι ρωσικές δυνάμεις είχαν δώσει περιθώριο μιας ώρας στους αξιωματικούς να εκκενώσουν τη βάση: «Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη βάση μας και μας έδωσαν περιθώριο μίας ώρας για να παραδοθούμε, αλλιώς θα κάνουν έφοδο. Εμείς δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι έφοδο θα κάνουν» τόνισε ο ουκρανός αξιωματούχος.
Λίγη ώρα αργότερα, τεθωρακισμένα κινήθηκαν προς την πύλη της βάσης, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες.

Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: «Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης.»

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση ήταν μία από τις λίγες που εξακολουθούσε να ελέγεται από την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η πρώτη ομάδα που αποτελείται από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος της αποστολής των παρατηρητών είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.