Στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξε το ουκρανικό κοινοβούλιο. Πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιατσένιουκ.

Νέος υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο Ολεξάντερ Σλάπακ, ο οποίος έχει καθίσει και στο παρελθόν σε αυτή τη θέση, ενώ υπήρξε και υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας. Χρέη υπουργού Εξωτερικών θα εκτελεί ο Αντρέι Ντεσίτσια και ο Ιχόρ Τενιούκ θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο μετά τον διορισμό του ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και υπόσχεται να συνεχίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Γιατσένιουκ σε ομιλία του στην ουκρανική Βουλή δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του ουκρανικού νομίσματος.

«Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, όλα έχουν κλαπεί (…) 37 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαμε λάβει ως δάνειο έχουν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση» υπογράμμισε και κατήγγειλε ότι τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» από τα κρατικά ταμεία της Ουκρανίας και κατευθύνθηκαν προς υπεράκτιες εταιρείες.

«Δεν υπόσχομαι βελτίωση ούτε σήμερα ούτε αύριο. Ο βασικός μας στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το δημοσιονομικό χρέος είναι τώρα 75 δισεκατομμύρια δολάριο. Το 2010, όταν ανέλαβε την εξουσία ο (πρώην πρόεδρος Βίκτορ) Γιανουκόβιτς ήταν υποδιπλάσιο»
εξήγησε ο Γιατσένιουκ.

Ο Γιατσένιουκ παρουσίασε μια πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κριμαία είπε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (…). Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

O Γιατσένιουκ τόνισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά διατηρώντας συγχρόνως φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί την απόσχιση της Κριμαίας, όπου ένοπλοι, πιθανότατα φιλορώσοι, κατέλαβαν την Πέμπτη τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης. «Ήταν και θα είναι μέρος της Ουκρανίας» τόνισε.

Η ομιλία του στο κοινοβούλιο συνοδεύτηκε από ένα δυνατό χειροκρότημα.

Ο Γιατσένιουκ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα σταλεί στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο κλιμάκιο του ΔΝΤ με τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας να κάνει λόγο για ανάγκες που φτάνουν τα 15 δισ. δολάρια.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, το κλιμάκιο του ΔΝΤ και η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα συζητήσουν τρόπους για να βοηθηθεί η οικονομία της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το κλιμάκιο θα εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία και ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας εξέφρασε την ελπίδα του το κλιμάκιο του ΔΝΤ να φτάσει στο Κίεβο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για παροχή βοήθειας στη χώρα τουυλάχιστον 15 δισ.δολαρίων.

«Σημέρα ζητήσαμε από το ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο και ελπίζουμε να είναι εδώ την επόμενη εβδομάδα. Θα μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα. Θα ζητήσουμε τουλαχιστον 15 δισ. δολάρια»
δήλωσε.