Εν μέσω νέων διαδηλώσεων υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο στους δρόμους του Καράκας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς για να οδηγηθεί ενώπιον μιας «άδικης και διεφθαρμένης Δικαιοσύνη», όπως καταγγέλλει, αρνούμενος τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας που τον βαρύνουν.

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Βενεζουέλα. Άλλος ένας φοιτητής σκοτώθηκε σε διαδήλωση στο Καρουπάνο το βράδυ της Δευτέρας όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Άλλοι τρεις διαδηλωτές -δύο υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και ένας της κυβέρνησης- είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης.

Ο 42χρονος Λεοπόλντο Λόπες, οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ που έχει τεθεί επικεφαλής στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα, μπήκε σε τεθωρακισμένο όχημα της Εθνικής Φρουράς αφού ηγήθηκε πορείας της αντιπολίτευσης στο Καράκας.

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα» είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του δίπλα από το άγαλμα του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

«Παραδίδομαι σε μια άδικη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Θέλουν να φυλακίσουν τους πολίτες που επιθυμούν μια ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή» δήλωσε ο Λόπες καταγγέλλοντας ότι μια δικτατορική κυβέρνηση τον έχει μετατρέψει σε «αποδιοπομπαίο τράγο».

Ως προς τον φοιτητή που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, βουλευτής της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι ο 17χρονος Χοσέ Ερνέστο Μέντες χτυπήθηκε από έναν υποστηρικτή της κυβέρνησης του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, όμως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

«Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί το μίσος;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Σέζαρ Ρινκόνες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικής Δράσης σε μήνυμά του στο Twitter.

Κάτοικοι του Καρουπάνο ανέφεραν ότι άλλοι τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συμπλοκές και ο ένας από αυτούς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.