Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.
Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

Στις φλόγες τυλίχτηκε η κατασκήνωση των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από την πλατεία.

Εκατοντάδες οι τραυματίες. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και ένας έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 135 αστυνομικοί, οι 35 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Η αιματοβαμμένη Τρίτη της Ουκρανίας

Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου.

Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθούνται προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν. Εκείνοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, βεγγαλικά και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισαν.

Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.

Ωστόσο, περίπου 25.000 διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία Ανεξαρτησίας μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.

«Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα» ανέφερε το πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές ποινές» σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η διεθνής κοινότητα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και «αυθεντικός διάλογος» στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επανάληψη της βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στον απόηχο της αιματοχυσίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε είπε ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας τον διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τη χρήση όπλων κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Φούλε είπε πως τον συγκλόνισαν οι εικόνες από το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της ουκρανικής ηγεσίας.
«Αυτός που ευθύνεται για αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη θα αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την επιβολή προσωπικών κυρώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βία και κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων» στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας να εκφράσει την ανησυχία του για τις μάχες ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter: «Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Κίεβο και καλούμε τις δύο πλευρές των συγκρούσεων στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν άμεσα διάλογο. Ο συμβιβασμός είναι η μόνη λύση».

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες και τη βία που ασκείται αδιακρίτως. «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο» πρόσθεσε.