Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν διάσημοι ως μια ομάδα από σκληρούς αμερικανούς μηχανόβιους που οδηγούσαν Harley Davidson και έλυναν τις διαφορές τους όχι με τη δύναμη της πειθούς, αλλά με την πειθώ της (αδιαμφισβήτητης σωματικής τους) δύναμης. Τώρα, οι Αγγελοι της Κολάσεως (Hell’s Angels Motorcycle Club ή απλώς Hell’s Angels) δεν χρησιμοποιούν τις γροθιές τους αλλά βάζουν μπροστάρη τον δικηγόρο τους, Φριτς Κλαπ, προκειμένου να έχουν την αποκλειστική οικονομική εκμετάλλευση του ονόματός τους. Με άλλα λόγια, έγιναν «επιχείρηση» με copyright.
Η αφορμή έχει δοθεί εδώ και περίπου μια εικοσαετία, όταν πολλές εταιρείες αποπειράθηκαν να χρησιμοποιήσουν το λόγκο και τα σύμβολα της ομάδας επειδή προφανώς «πουλάνε», κυρίως στους νέους, που ως αμφισβητίες με αίμα που… βράζει ταυτίζονται με οτιδήποτε βρίσκεται στις παρυφές της underground αμερικανικής κουλτούρας.

Και οι Hell’s Angels, πώς να το κάνουμε, είναι περιθωριακοί, ακραίοι και γενικά… «υπόγειοι».
Η ιστορία πάει αρκετά χρόνια πίσω. Η παρθενική απόπειρα κλοπής του κοπιράιτ του ονόματος «Αγγελοι της Κολάσεως» έγινε το 1992, όταν η εταιρεία Marvel Comics ονόμασε «Hell Angel» τον χαρακτήρα ενός κόμικ της. Ηταν η πρώτη φορά που ο 67χρονος σήμερα Κλαπ αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά για να προστατεύσει τους πελάτες του. Τα τελευταία επτά χρόνια –ειδικά μετά και τη δημοφιλία τηλεοπτικών σειρών όπως η αμερικανική «Sons Of Anarchy» –ο Κλαπ έχει μηνύσει τουλάχιστον 10 εταιρείες που έχουν παραβεί τον νόμο περί δικαιωμάτων και κοπιράιτ του ονόματος των Hell’s Angels. Ανάμεσά τους ο οίκος μόδας Αλεξάντερ Μακουίν που χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τα λογότυπα-σήματα κατατεθέν τους για μια από τις κολεξιόν του. Εκτός από την αποζημίωση που κατέβαλε, ο διάσημος οίκος αναγκάστηκε να αποσύρει και να καταστρέψει όλες τις παρτίδες ενδυμάτων που έφεραν το λογότυπο των Hell’s Angels.
Υπάρχει και συνέχεια: μηνύσεις κατατέθηκαν εις βάρος του κατασκευαστή παιχνιδιών Toys «R» Us, του καταστήματος Saks Fifth Avenue, του ηλεκτρονικού καταστήματος Zappos, ακόμη και της ιστοσελίδας πωλήσεων Amazon, επειδή πωλούσαν συγκεκριμένα προϊόντα και αξεσουάρ που είχαν «δανειστεί» τα διακριτικά της συμμορίας.
Δικηγόροι που αντιπροσωπεύουν τους αντιπάλους των Hell’s Angels ισχυρίζονται ότι τους έκανε εντύπωση το πόσο πολιτισμένα διευθετήθηκαν οι υποθέσεις τους από τον Κλαπ, σε αντίθεση με τη σκληρή εικόνα που βγάζουν προς τα έξω τα μέλη της σκληροπυρηνικής συμμορίας.

«Αρχικά φοβόμασταν για την ίδια μας την ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα. Δεν ξέραμε σε τι εδάφη μπαίναμε. Αλλά μετά τη λήξη της νομικής διαδικασίας αποχωρήσαμε σε εντελώς πολιτισμένο και φιλικό κλίμα, γεγονός που άλλαξε εντελώς την εικόνα που είχαμε για τους Αγγέλους της Κολάσεως»
σημειώνει ο Κέβιν Ντράκερ, δικηγόρος της αμερικανικής εταιρείας ενδυμάτων Headgear που μηνύθηκε το 2008 από τον Κλαπ επειδή πουλούσε μπλουζάκια με το λόγκο των Hell’s Angels.
Η πιο γνωστή λέσχη μοτοσικλέτας στον κόσμο ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια το 1948 από μια ομάδα βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έγιναν ευρύτερα γνωστοί το 1966 από ένα άρθρο του διάσημου αμερικανού δημοσιογράφου Χάντερ Τόμσον σχετικά με τη δράση τους. Το πρώτο ευρωπαϊκό παράρτημα της ομάδας άνοιξε το 1969 στο Λονδίνο, ενώ από τότε έχει εξαπλωθεί στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Ρωσία. Σήμερα λειτουργούν 171 παραρτήματά τους στην Ευρώπη καθώς και ένας μεγάλος αριθμός λεσχών τους στη γειτονική μας Τουρκία.
Στις ΗΠΑ, και όχι μόνον εκεί, η δράση των Αγγέλων της Κολάσεως συχνά καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου εξαιτίας ενός άτυπου κώδικα σιωπής που τηρούν τα μέλη της λέσχης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εuropol, η μεγαλύτερη αύξηση σε «παρακλάδια» των πιο επικίνδυνων συμμοριών μοτοσικλετιστών του κόσμου σημειώνεται πλέον στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και τη γενέτειρα του φαινομένου, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Europol προειδοποιεί για τον κίνδυνο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών στον αγώνα για τη διεκδίκηση του ελέγχου της αγοράς ναρκωτικών και λευκής σαρκός στα Βαλκάνια. Μια τέτοια άγρια σύγκρουση σημειώθηκε μάλιστα τον Μάιο του 2010 σε πάρτι μηχανόβιων στην Κροατία, όταν δεκάδες ροπαλοφόροι «Αγγελοι της Κολάσεως» ξυλοκόπησαν μέλη τοπικής συμμορίας που, όπως λέγεται, διεκδικεί μερίδιο της κροατικής αγοράς.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus