Στην «τυραννία» των αγορών επιτέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πρώτο του μεγάλης έκτασης κείμενο ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας κάλεσε τους πλούσιους να μοιραστούν τον πλούτο τους, στράφηκε κατά της οικονομικής ανισότητας και ζήτησε αλλαγές στην παπική εξουσία.

Βασικά θέματα της «αποστολικής προτροπής» αποτελούν το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας και η οικονομική ανισότητα.

Το 84 σελίδων κείμενο παραδόθηκε συμβολικά σε έναν επίσκοπο, έναν ιερέα και έναν διάκονο. Σε αυτό, ο Πάπας χαρακτηρίζει ως «τυραννία» τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, επικρίνει την «ειδωλολατρία των χρημάτων» και καλεί τους πολιτικούς «να επιτεθούν στις δομικές αιτίες της ανισότητας» και να εγγυηθούν ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν δουλειά, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Ο Πάπας προειδοποιεί ότι η οικονομική ανισότητα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις.

«Όπως η εντολή «Ου φονεύσεις» θέτει ένα ξεκάθαρο όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε «όχι» σε μία οικονομία απόκλισης και ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει» γράφει ο Πάπας.

«Πώς μπορεί να μην είναι είδηση το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος άστεγος πεθαίνει, επειδή είναι εκτεθειμένος, αλλά να είναι είδηση το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έπεσε δύο μονάδες;» αναρωτιέται ο Πάπας.

«Προσεύχομαι στον Κύριο να μας δώσει περισσότερους πολιτικούς που ενοχλούνται πραγματικά από την κατάσταση της κοινωνίας, των ανθρώπων, από τις ζωές των φτωχών» προσθέτει.

Στο κείμενό του, ο «ποντίφικας» δηλώνει ότι είναι απαραίτητη η ανανέωση της Καθολικής Εκκλησίας και δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις να μεταφερθούν οι εξουσίες από τα ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού σε πιο χαμηλές βαθμίδες της Καθολικής Εκκλησίας.

Η υπερβολική συγκέντρωση (εξουσιών), αντί να βοηθάει, περιπλέκει την ζωή της Εκκλησίας και το ιεραποστολικό της έργο, αναφέρει ο Πάπας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε καλέσει σε σύσκεψη για να βρεθούν τρόποι να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στη γραφειοκρατία του Βατικανού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει ότι η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να ξεπεράσει την στάση της ότι τίποτα δεν αλλάζει, επειδή υπήρχε η λογική ότι «από πάντα έτσι γινόταν».

«Προτιμώ μια Εκκλησία με μώλωπες, πληγωμένη και βρόμικη επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί έξω, στους δρόμους, παρά μια Εκκλησία που ασθενεί, επειδή βρίσκεται αποκλεισμένη και επειδή προσπαθεί να κρατηθεί από τη δική της ασφάλεια» τονίζει ο Πάπας στην αποστολική του προτροπή.

Ωστόσο, στο κείμενο, ο 76χρονος Πάπας επαναλαμβάνει ότι η εκκλησία δεν μπορεί να χειροτονήσει γυναίκες, ή να αποδεχθεί την άμβλωση.

Αν και είπε ότι η χειροτονία γυναικών «είναι ένα θέμα που δεν είναι ανοιχτό προς συζήτηση», πρόσθεσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους χριστιανούς «να αγκαλιάσουν με αγάπη και σεβασμό τους μουσουλμάνους μετανάστες στις χώρες τους, με τον ίδιο τρόπο που ελπίζουμε και ζητάμε να γίνουμε και εμείς αποδεκτοί και σεβαστοί σε χώρες ισλαμικής παράδοσης».

Το κείμενο απέσπασε ήδη θετικά σχόλια. Ο ιταλός θεολόγος Μάσιμο Φαγκιόλι το χαρακτήρισε ως «το μανιφέστο του Φραγκίσκου», ενώ ο αναλυτής του Βατικανού, Τζον Θάβις, το αποκάλεσε «Μάγκνα Κάρτα της ανανέωσης της Καθολικής Εκκλησίας».

Αγγελική Στελλάκη