Στη Ρώμη με πτήση της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ταξίδεψε ο γερμανός επίσκοπος Φραντς-Πέτερ Τέμπαρτς-φαν Ελστ, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά από αποκαλύψεις στον γερμανικό Τύπο για τον υπερπολυτελή βίο που διάγει. Ο 53χρονος επίσκοπος του Λίμπουργκ του κρατιδίου της Έσσης αναμένεται να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο και σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η συνάντηση δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τον ίδιο. Ο Τέμπαρτς-φαν Ελστ κατηγορείται ότι κατασκεύασε μία επισκοπική κατοικία, που ενώ είχε δηλώσει ότι το κόστος ήταν γύρω στα 5,5 εκ. ευρώ, τελικά ξεπέρασε τα 31 εκ. ευρώ.
Παλαιότερα είχε δεχθεί επικρίσεις για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, ενώ βρέθηκε υπόλογος και στην Δικαιοσύνη έπειτα από μία ψευδή δήλωσή του σε δικαστήριο του Αμβούργου, με την οποία αρνήθηκε ότι πέταξε με εισιτήριο πρώτης θέσης για να επισκεφθεί φτωχούς στην Ινδία, κάτι που, όπως τελικά αποδείχθηκε, πράγματι έκανε. Οι αποκαλύψεις για τον Τέμπαρτς-φαν Ελστ, πλήττουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας, ειδικά σε μία περίοδο που ο πάπας Φραγκίσκος προσπαθεί να την εξυγιάνει. Όπως γράφει το Der Spiegel, οι δωρεές προς την Κάριτας, τη φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, έχουν ήδη μειωθεί.
Ο Πέτερ Νίχερ, ο πρόεδρος της γερμανικής Κάριτας, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι χορηγοί της οργάνωσης έχουν στείλει επιστολές, με τις οποίες δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Τέμπαρτς-φαν Ελστ. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Τσόλιτς, επίσης ταξίδεψε στη Ρώμη και αναμένεται να συναντήσει τον πάπα αυτή την εβδομάδα. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας», δήλωσε στην εφημερίδα Bild. Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ είπε ότι η υπόθεση του Τέμπαρτς-φαν Ελστ είναι ένα «τεράστιο βάρος» για την Καθολική Εκκλησία. Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίμαχη επισκοπική κατοικία, είπε ότι ο επίσκοπος γνώριζε το 2010, όταν ανακοινώθηκε το έργο, ότι ο προϋπολογισμός των 5,5 εκ. ευρώ ήταν πολύ χαμηλός. «Ο επίσκοπος και το προσωπικό του γνώριζαν ότι τα έργα κατασκευής θα ήταν 31 εκ. ευρώ» δήλωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Όπως σχολίασε, «το κόστος δεν εκτοξεύθηκε. Το έργο κύλησε σύμφωνα με τα σχέδια. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις». Την Κυριακή, γράφει το Der Spiegel, 150 πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό του Λίμπουργκ, μοιράζοντας φυλλάδια με τα οποία καλούσαν τον επίσκοπο Τέμπαρτς-φαν Ελστ να παραιτηθεί. Ο επίσκοπος κατηγορείται επίσης και για αυταρχισμό στην άσκηση των ποιμαντικών του καθηκόντων. Ένας ανάπηρος άνδρας είπε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για αναπηρικά καροτσάκια στον ναό, ούτε καν στην πλατεία μπροστά από τον ναό. «Θα κόστιζε μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ για να το αλλάξουν αυτό. Δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό, αλλά υπάρχουν 15.000 ευρώ για μπανιέρες» είπε. Παλαιότερα οΤέμπαρτς-φον Ελστ, είχε δηλώσει ότι ο Θεός μιλά ορισμένες φορές απευθείας μέσω του ιδίου και ότι τον χρησιμοποιεί σαν όργανό του.