Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού θα πραγματοποιήσουν, την Τρίτη 23 Απριλίου, η Κύπρος και το Ισραήλ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη φορά έχει τη σημασία της, μετά τις εξελίξεις στις τουρκο- ισραηλινές σχέσεις (με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον) και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ σφόδρα ενδιαφέρεται για διευκολύνσεις σε κυπριακά λιμάνια καθώς και στην αεροπορική (στρατιωτική) βάση στην Πάφο. Άλλωστε, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη εκτελούσαν περιπολίες σ΄όλη τη διάρκεια των γεωτρήσεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις τουρκικές απειλές για παρεμπόδιση των ερευνών.
Η ανάπτυξη των κυπρο- ισραηλινών σχέσεων βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα της κυπριακής κυβερνήσεως, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυπριακή αντιπροσωπεία έχει συνεχείς επαφές με τους Ισραηλινούς, ενώ έχει προγραμματισθεί και επίσημη επίσκεψη του κ. Ν. Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.
Στην κυπρο- ισραηλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης θα συμμετάσχουν από πλευράς Κύπρου περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού, ελικόπτερα SAR της Αστυνομίας και της Αεροπορίας, καθώς και ιατρικές ομάδες διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας και των ιατρικών νοσηλευτικών υπηρεσιών, ενώ το Ισραήλ θα συμμετάσχει με πέντε πλοία του πολεμικού ναυτικού.