Με την αγωνία στο «κόκκινο» αναμένει η Ιταλία τις ανακοινώσεις του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαββάτου- για τα επόμενα βήματα εν μέσω του μετεκλογικού χάους. Σε μεγάλο συνασπισμό επιμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμη και με τον Μπερσάνι πρωθυπουργό, επιστρέφοντας την μπάλα στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς που παραμένει όμως αρνητική σε συγκυβέρνηση.

«Ψήφος εμπιστοσύνης μόνο σε δική μας κυβέρνηση» επιμένει την ίδια στιγμή το Κίνημα 5 Αστέρων με τον Μπέπε Γκρίλο να χαρακτηρίζει τους πολιτικούς «ψυχιατρικές περιπτώσεις» και να προσβάλλει επίσης τους δημοσιογράφους.

«Εμπιστοσύνη σε εκείνον που αποσύνθεσε την Ιταλία; Είμαστε υποχρεωμένοι να εφεύρουμε ξανά αυτή τη χώρα» ανέφερε ο κωμικός από τη Γένοβα σε νέα παρέμβαση μέσω του μπλογκ του, την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων ζητούσαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέσει στο δικό τους κίνημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο Κυρηνάλιο Μέγαρο μετέβησαν για την κρίσιμη απογευματινή συνάντηση με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο η πρόεδρος των Γκριλίνι στη Βουλή Ρομπέρτα Λομπάρντι και o πρόεδρος της ομάδας στη Γερουσία Βίτο Κρίμι. Ο Μπέπε Γκρίλο είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό πρόεδρο.

Η πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφορά στη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχή του δικού του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), της Λέγκας του Βορρά και της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι.

Ο Καβαλιέρε δήλωσε ενώπιον του ιταλού προέδρου «όχι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών ειδικού σκοπού.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, που πέρασε τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου μετά τους εκπροσώπους του Κινήματος 5 Αστέρων, είναι σύμφωνος σε σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σταθερότητας για την Ιταλία.

Ακολούθησε νέα συνάντηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με το Δημοκρατικό Κόμμα, με την οποία κλείνει ο κύκλος διαβουλεύσεων στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο» μετέδιδε στο μεσημεριανό του δελτίο το δίκτυο Rai Tre.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται κατ’ ανάγκην με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

Άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων εντολοδόχων πρωθυπουργών που αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και εκπληρώνουν τους όρους του M5S είναι αυτά του δικαστικού Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, γνωστού από τις δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, και του νομικού Στέφανο Ροντοτά.

Ο 87χρονος ιταλός πρόεδρος καλείται -το πολύ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου- να δώσει οριστική απάντηση. Αν αποτύχει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η μόνη λύση θα είναι η νέα επιστροφή στις κάλπες.

Για να μπορέσουν όμως να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα, μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, επισπεύδοντας έτσι την διαδικασία εκλογής του διαδόχου του.

Αν όμως δεν αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος, είναι πολύ πιθανό να αναπαραχθεί ένα σκηνικό ακυβερνησίας χωρίς σαφή πλειοψηφία εδρών στην Γερουσία. Ο Ναπολιτάνο προσπαθεί ως εκ τούτου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.