Εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Ινδίας για να διαδηλώσουν μετά τον θάνατο της φοιτήτριας που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα σε ένα λεωφορείο, πριν από δύο εβδομάδες, στο Νέο Δελχί.
Χιλιάδες κάτοικοι και μαγαζιά έχουν ακυρώσει τους εορτασμούς για τον νέο χρόνο για να πενθήσουν την 23χρονη. Η κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, και αποτεφρώθηκε την Κυριακή.
«Εδωσε μια θαρραλέα μάχη για τη ζωή της, αλλά τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν τα κατάφερε», είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου Mount Elizabeth, στη Σιγκαπούρη.
Την φοιτήτρια Κινησιολογίας βίαζαν επί 40 λεπτά έξι άντρες, οι οποίοι μετά χτύπησαν την ίδια και τον σύντροφό της με σιδερένιους λοστούς και τους πέταξαν από το λεωφορείο στο δρόμο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι έξι δράστες συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το έγκλημα. Οι πέντε είναι ενήλικες 20 ως 40 ετών και ο ένας είναι μόλις 15 χρόνων. Ολοι τους είναι κάτοικοι παραγκούπολης στο νότιο Δελχί. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει την αυστηρότερη των ποινών στους δράστες, το συντομότερο δυνατόν.
«Δεν θα είναι μάταιος (ο θάνατός της), θα τους επιβληθεί η αυστηρότερη των ποινών. Και όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά και στο μέλλον. Ηταν ένα σημαντικό μάθημα για μας», είπε.
Η σορός της 23χρονης, το όνομα της οποία δεν έχει αποκαλυφθεί, μεταφέρθηκε με ναυλωμένο αεροσκάφος στην Ινδία, όπου αποτεφρώθηκε.
Ο πρόεδρος της Ινδίας χαρακτήρισε την κοπέλα «ηρωίδα».
Το έγκλημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην ινδική πρωτεύουσα τις περασμένες 12 ημέρες.
Σήμερα, η αστυνομία απέκλεισε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης και έκλεισε 10 σταθμούς του μετρό στην ίδια περιοχή.
Από τους διαδηλωτές ζητήθηκε να παραμείνουν ήρεμοι και να συγκεντρώνονται σε προκαθορισμένα σημεία. Μέχρι το μεσημέρι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο Τζαντάρ Μάνταρ. Ορισμένοι από αυτούς προσεύχονταν και άλλοι φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η Εθνική Απογραφική Υπηρεσία Εγκλημάτων ανακοίνωσε ότι το 2011 καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 24.206 βιασμοί. Η αστυνομία του Νέου Δελχί έχει καταγράψει 635, όμως οι περισσότεροι δεν αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και όταν συμβαίνει αυτό, οι δράστες σπάνια τιμωρούνται.