Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να διορίσει, εκτός απροόπτου, τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που θα αντικαταστήσει τη Χίλαρι Κλίντον στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ένας εκ των πιο πιστών «στρατιωτών» στην υπηρεσία του Ομπάμα.
Δεν είναι τυχαίο πως ο 69χρονος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη στην προετοιμασία του Ομπάμα για τα προεκλογικά τηλεοπτικά ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ, παρίστανε τον… Ρόμνεϊ στις πρόβες, ώστε να έχει μεγαλύτερη φυσικότητα η όλη διαδικασία.
Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004, με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους, είναι μια επιλογή σχετικά ευρείας αποδοχής όχι μόνο στον αμερικανικό πολιτικό χώρο, αλλά και στον ευρωπαϊκό, αφού ως τρίτος στην ιεραρχία της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Κέρι είναι γνώστης των διεθνών θεμάτων. Για το λόγο αυτό αποτελούσε το πιο έμπιστο «δεξί χέρι» του Ομπάμα σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, όπου ταξίδεψε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ενεργώντας ως διαμεσολαβητής του αμερικανού προέδρου σε διάφορες μίνι «κρίσεις» σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Οι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι με τον Κέρι η πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι πιο μετριοπαθής και λιγότερο ιδεολογική από την αντίστοιχη της Κλίντον που διακρινόταν από υπερβολική σκληρότητα κι αδιαλλαξία.
Άλλωστε, ο Κέρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικύρωση στην αμερικανική Γερουσία της συνθήκης START που υπέγραψαν τον Μάρτιο του 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών όπλων που συγκέντρωσαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, περιορίζοντας στις 1.550-περίπου κατά 30% -τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν και στους 700 τους πυραύλους.
Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έχει ζήσει στη Γαλλία ως παιδί, λόγω του πατέρα του που υπηρετούσε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Στις εκλογές του 2004, το επιτελείο του Μπους τον κατηγορούσε ως υπερβολικά «ευρωπαίο διανοούμενο που προτιμάει να μιλά γαλλικά με ξένους διπλωμάτες από το να έχει επαφή με την πραγματική Αμερική».
Ο Κέρι είναι μεταξύ των δέκα γερουσιαστών που έχουν συνυπογράψει την τροπολογία «S300» που ζητεί από την πΓΔΜ να συνεργασθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ είχε υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και έχει ψηφίσει υπέρ της μείωσης της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία, λόγω της κατοχής της Κύπρου. Διατηρεί στενή σχέση και με τον ελληνοαμερικανό πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη.
Πιστός Ρωμαιοκαθολικός, είναι παντρεμένος με την Τερέζα Χάιντς, χήρα του πρώην ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τζον Χάιντς, κληρονόμου του ομώνυμου βιομηχανικού κολοσσού τροφίμων Heinz. Θεωρείται ως ο πλουσιότερος αμερικανός Γερουσιαστής, με προσωπική περιούσια που εκτιμήθηκε το 2004 από το περιοδικό Forbes στα 180 εκατ. ευρώ, αφού έχει κληρονομήσει πολλά χρήματα από την πλευρά της μητέρας του, η οποία άνηκε στην επιχειρηματική δυναστεία των Φορμπς (καμία σχέση με το ομώνυμο περιοδικό) από τη Βοστώνη. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζουμε και την περιούσια της, ήδη βαθύπλουτης, συζύγου του, που καταμετράται στα 570 εκατ. ευρώ, αν και μια έρευνα της εφημερίδας Los Angeles Times εκτιμά πως ανέρχεται στα 2.5 δις. ευρώ!
Με την επιλογή του Κέρι στην πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλείνει κι ένας προσωπικός κύκλος για τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς ο Κέρι ήταν αυτός που τον σύστησε στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή. Στο προεκλογικό συνέδριο των Δημοκρατικών το 2004 στη Βοστόνη, ο Κέρι ζήτησε από έναν νεαρό και φέρελπι πολιτικό, τον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, να απευθύνει την κεντρική ομιλία στους συνέδρους.