Με πολύ περιορισμένη συμμετοχή δημοσιογράφων – μόνο σε οκτώ επιτράπηκε η είσοδος – άρχισε το Σάββατο στο Βατικανό η δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος κατηγορείται ότι υπέκλεψε και διέθεσε σε τρίτους απόρρητα έγγραφα.

Στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη μπήκαν μόλις οκτώ από τους πάνω από 400 διαπιστευμένους στο κέντρο Τύπου της Αγίας Εδρας δημοσιογράφους. Και αυτοί όμως δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους μαγνητόφωνα ή κινητά τηλέφωνα, παρά μόνο στυλό και άσπρα χαρτιά.

Οι μόνες εικόνες που μεταδόθηκαν ήταν και αυτές προσεκτικά επιλεγμένες και διατέθηκαν από το Τηλεοπτικό Κέντρο του Βατικανού.

Παράλληλα, οι δικαστές, απορρίπτοντας αίτημα της υπεράσπισης, αρνήθηκαν να δεχτούν στη διαδικασία στοιχεία που συγκεντρώνει η επιτροπή των καρδιναλίων που ερευνά το ζήτημα με εντολή του Πάπα Βενέδικτου. Όπως εξήγησαν θα βασιστούν μόνο σε στοιχεία της αστυνομίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την απολογία του Γκαμπριέλε. Η ανώτατη ποινή στην οποία μπορεί να καταδικαστεί ο πρώην μπάτλερ φθάνει τα τέσσερα χρόνια.

Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπάρξει παρέμβαση του Πάπα Βενέδικτου με την οποία να απονεμηθεί χάρη στον Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος, ούτως ή άλλως, αποκλείεται να ξαναέλθει σε άμεση, επαγγελματική επαφή με τον πνευματικό πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.

Τα ιταλικά μέσα σημειώνουν ότι η υπόθεση είναι σαφώς πολυπλοκότερη, και πίσω από τον Γκαμπριέλε, κρύβεται, πιθανότατα, μια υπόγεια σύγκρουση υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών.

Ο 46χρονος Γκαμπριέλε παραδέχτηκε ότι πήρε τα έγγραφα αλλά για να εκθέσει «το κακό και τη διαφθορά».