Μέχρι σήμερα, το μοναδικό ψεγάδι, σύμφωνα με τη «Monde», στο προφίλ του Μάριο Ντράγκι ήταν η Goldman Sachs.

«Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις, το πέρασμα του «Σούπερ Μάριο» από την συγκεκριμένη τράπεζα μεταξύ 2002 και 2005 του καταλογίζεται τακτικά λόγω της υποτιθέμενης «ωραιοποίησης» των ελληνικών λογαριασμών που ενορχήστρωσε η τράπεζα στις αρχές του 2000», έγραψε η γαλλική εφημερίδα. Και αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει και δεύτερο ψεγάδι στο πρόσωπο του γιου του, Τζιάκομο Ντράγκι.

Ο νεαρός Ντράγκι εργάζεται και αυτός στον τραπεζικό τομέα. Είναι χρηματιστής ειδικευμένος στα επιτόκια στην τράπεζα Morgan Stanley στο Λονδίνο. Η δουλειά του συνίσταται στο να αγοράζει και να πουλάει επενδυτικά προϊόντα (ομόλογα, μετοχές κ. α.) ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα επιτόκια. Πρόκειται για «μια αγορά που επηρεάζεται άμεσα από το επιτόκιο της ΕΚΤ που ορίζεται μηνιαίως από το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο… κ. Ντράγκι», τόνισε ο «Monde».

«Σύγκρουση συμφερόντων ή λογική διαδρομή για τον γιο ενός από τους σταρ του χρηματοπιστωτικού τομέα;».

Το θέμα, το οποίο ανάδειξε πριν από λίγες μέρες το μπλογκ των χρηματιστών Margin Call, δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε μυστικό. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στο LinkedIn, ο Τζιάκομο Ντράγκι είναι απόφοιτος του υψηλού κύρους οικονομικού πανεπιστημίου Μποκόνι στο Μιλάνο και εργάζεται στη Morgan Stanley από το 2003 -από τότε που ο πατέρας του ήταν ακόμη αντιπρόεδρος Ευρώπης στη Goldman Sachs.

«Ο κ. Ντράγκι συμμορφώνεται με τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΚΤ», υποστηρίζουν κύκλοι της τράπεζας αναφερόμενοι στον κώδικα που ορίζει με λεπτομέρειες τις υποχρεώσεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, ιδίως στον τομέα των επαγγελματικών μυστικών.

«Ο κ. Ντράγκι πρέπει να ζητήσει από τον γιο του να εγκαταλείψει την καριέρα του λόγω της δικής του;» αναρωτιούνται μερικοί οικονομολόγοι. Αλλοι σημειώνουν ότι ο Τζιάκομο Ντράγκι βρίσκεται αναμφίβολα υπό στενή παρακολούθηση από τα ρυθμιστικά όργανα του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι, αν επωφελούταν από την θέση του πατέρα του για να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες, θα τον «τσάκωναν» αμέσως.

Σύμφωνα με το Margin Call, «το μεγαλύτερο ρίσκο το παίρνει η Morgan Stanley: αν ο Τζιάκομο έχει μια εξαιρετική χρονιά, θα ξεσηκώσει υποψίες ότι επωφελήθηκε από «προνομιούχες» πληροφορίες».

Σημειωτέον, ότι ο Κλοντ Τρισέ, προκάτοχος του κ. Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, δεν αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα: ο γιος του, Νικολά, είναι μουσικός παραγωγός.