Η βία στη Συρία θα τερματιστεί μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το δείπνο που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Παρίσι.

Όπως πρόσθεσε η πίεση αλλά και οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος θα οδηγήσουν τον Άσαντ στην αποχώρηση και σε μία ειρηνική διευθέτηση.

«Το καθεστώς φέρεται με τρόπο απαράδεκτο και μη ανεκτό», τόνισε για να προσθέσει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις.

Πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ένα ζήτημα που έθιξαν και άλλοι ηγέτες (όπως η Χίλαρι Κλίντον) παρά το ότι η βία μόνο ως εμφύλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Από την πλευρά του ο Πούτιν επισήμανε ότι είναι αντιπαραγωγικό να λέμε εκ των προτέρων ότι το σχέδιο Άναν για την εκεχειρία έχει αποτύχει. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «είναι ένα έμπειρο και αξιοσέβαστο πρόσωπο και πρέπει να κάνουμε το οτιδήποτε ώστε να πετύχει η αποστολή του», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι αντικαθεστωτικοί μαχητές έχουν σκοτώσει αριθμό πολιτών περίπου ανάλογο με αυτόν της σφαγής στη Χούλα όπου πάνω από 100 άνθρωποι, μεταξύ τους και πάρα πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους μάλλον από παραστρατιωτικούς του Άσαντ.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις ο Πούτιν παρέπεμψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκτίμησε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα. Το βασικό είναι να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο και να μην επέλθει εμφύλιος, υπογράμμισε.

Τα γεγονότα στη Χούλα όξυναν τους τόνους της Δύσης κατά του καθεστώτος και οδήγησε σε απελάσεις Σύρων πρέσβεων σε ένα πρώτο βήμα περαιτέρω κλιμάκωσης των πιέσεων. Αλλά ταυτόχρονα οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να εκμαιεύσουν και από τη Ρωσία μία περισσότερο σκληρή στάση που δεν μοιάζει διατεθειμένη να πάρει.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήλθε και απήλθε από τη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς ενδείξεις ότι προτίθεται να σφίξει αποφασιστικά το διπλωματικό κλοιό γύρω από το καθεστώς Άσαντ.

Τάχθηκε από κοινού με την Μέρκελ υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία· αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και οδεύει προς εμφύλιο, διεμήνυσε ότι δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στη συριακή κρίση· υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν προμηθεύει το καθεστώς Άσαντ με όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμφύλια σύρραξη.

Η Συρία και το Ιράν, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη, βάσει δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.