Μετά τις εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχασε έναν από τους στενότερους συμμάχους του – τον Νικολά Σαρκοζί – αλλά κέρδισε έναν άλλο με απόψεις για την οικονομική πολιτική πολύ πιο κοντά στις δικές του – τον Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Ολάντ είναι σχεδόν άγνωστος στην Ουάσινγκτον. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνομιλούσε και υπερασπιζόταν συχνά τον Λευκό Οίκο, πράγμα που στη Γαλλία του χάρισε το παρατσούκλι «Σαρκό, ο Αμερικανός»», γράφουν οι «New York Times».

Ομως η αμερικανική εφημερίδα διαπιστώνει ότι τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του, ο Σαρκοζί είχε απομακρυνθεί ιδεολογικά από τον Λευκό Οίκο επειδή είχε συνταχθεί πλήρως με το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο λιτότητας. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό εμπόδισαν την ανάπτυξη και ενίσχυσαν την ανεργία στην Ευρώπη χωρίς, από την άλλη πλευρά, να ικανοποιήσουν τους επενδυτές ομολόγων.

Ο Ολάντ υπόσχεται ότι θα οδηγήσει την Ευρώπη μακριά από την ύφεση, προς την ανάπτυξη. «Η Ουάσινγκτον βλέπει τη νίκη του ως λαϊκή απόρριψη των κυβερνήσεων που επιβάλλουν περικοπές στις πληγείσες οικονομίες», αναφέρει η εφημερίδα – τονίζοντας ότι η πρώτη κουβέντα του Ολάντ μετά τη νίκη του ήταν: «Η λιτότητα δεν χρειάζεται να είναι η μοίρα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Εντουιν Τρούμαν, από το Ινστιτούτο Πίτερ Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά, «η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι γαλλικές εκλογές θα αλλάξουν την ατζέντα».

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στους «New York Times» ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Ολάντ.

Ομως, παρά το γεγονός ότι ο νέος γάλλος πρόεδρος κινείται πιο κοντά στον Ομπάμα όσον αφορά την οικονομία, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας υπάρχει απόκλιση. Ο Σαρκοζί είχε ηγηθεί μιας σημαντικής γαλλοαμερικανικής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική – όπως στις κυρώσεις προς το Ιράν και στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του προς το ιντερνετικό περιοδικό Slate.fr, ο Ολάντ – ο οποίος τόνισε ότι μιλάει αγγλικά- επαίνεσε την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι δυο χώρες «συγκλίνουν» στα οικονομικά ζητήματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον γάλλο ομόλογό του μετά τη νίκη του στις εκλογές και τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον.