Το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Kόμμα του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν οδεύει σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή, όπως κατέδειξε exit poll μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.

Ύστερα από καταμέτρηση του 50% και πλέον των ψήφων, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξασφαλίζει το 46,23% και το κεντρώο κόμμα του εκατομμυριούχου Γκαγκίγκ Τσαρουκιάν, η Αρμενία της Ευημερίας (εταίρος του Ρεπουμπλικανικού Kόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας), το 30,72%. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δύο ακόμη κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν το 5% των ψήφων που απαιτούνται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό τεστ για την Αρμενία, καθώς είναι οι πρώτες σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές του 2008, τα αποτελέσματα των οποίων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης επειδή στις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο τουλάχιστον 10 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Οι αρχές της χώρας αυτής των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν δεσμευτεί για μια δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια για την εκλογή των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει 131 μέλη.

Για τον λόγο αυτόν, τις εκλογές παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 παρατηρητές από τον «Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), οι οποίοι θα δώσουν αύριο την ετυμηγορία τους σχετικά με την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.