Με πεντάωρη καθυστέρηση, σε μερικά εκλογικά τμήματα μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 290 βουλευτών – μεταξύ των 3.400 υποψηφίων τους οποίους είχε εγκρίνει η κυβέρνηση.

Στην Τεχεράνη τα κυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρονται ήδη σε «συμμετοχή που ξεπερνά το 60%» (έναντι 55,4% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προ τετραετίας), την ίδια ώρα που αναφέρονται στον «κόλαφο κατά των εχθρών του ιρανικού καθεστώτος». Οι εκλογείς φθάνουν τα 48 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε «αύριο Σάββατο το πρωΐ να δώσει τμηματικά αποτελέσματα», ενώ τα «τελικά ύστερα από περίπου τρείς ημέρες».

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, η γνησιότητα της επανεκλογής του οποίου το 2009 έχει αμφισβητηθεί εντός και εκτός Ιράν, ασκώντας το εκλογικό δικαίωμα αναφέρθηκε σε «αντιπροσωπευτικό λαϊκό, ισχυρό νέο κοινοβούλιο».

Στην Τεχεράνη σε έναν μεγάλο αριθμό τμημάτων παρατηρήθηκαν «ουρές».

Ανεξαρτήτως ηλικίας, πλειοψηφία εκλογέων ζήτησε από τους νέους βουλευτές να αντιμετωπίσουν σωστά–και κατά προτεραιότητα– τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση, που έχει συνδυαστικά και μεγάλο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Πολλά μεταρρυθμιστικά κινήματα, ανάμεσα τους πανεπιστημιακά, ζήτησαν να γίνει αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία –ως «έμπρακτη διαμαρτυρία» για την επικύρωση της εκλογής Αχαντινετζάντ, για 2η θητεία, το ’09.

Καταγράφηκαν, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, «πολλά εκλογικά προγράμματα, συνασπισμένων εντελώς περιστασιακώς ετερόκλιτων πολιτικών δυνάμεων».

Θα κυριαρχήσουν, τελικά, τα ψηφοδέλτια των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, προέβλεψαν οι ίδιοι.
Ο μετριοπαθής τέως πρόεδρος, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ψηφίζοντας δήλωσε: «ευελπιστώ το νέο κοινοβούλιο να συνάδει με τη λαϊκή βούληση, αλλά και με τα ψηφοδέλτια, που έριξαν σήμερα στην κάλπη οι Ιρανοί»…

Το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRW) και το Φόρεϊν Οφις κατήγγειλαν ήδη «παρανομίες» στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Ιράν.

Κατά των νέων διεθνών διαπραγματεύσεων ο Νετανιάχου

Κατά της έναρξης νέων διεθνών διαπραγματεύσεων με το Ιράν με σκοπό να εμποδιστεί η χώρα από το να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα τάχθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Μπορεί να κάνει ξανά αυτό που έκανε και πριν, μπορεί να συνεχίσει ή να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες όπως έκανε στο παρελθόν για να εξαπατήσει και να καθυστερήσει προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οτάβα έπειτα από συνομιλίες με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

«Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα», πρόσθεσε. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic αναφέρει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ακόμη, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι επιθυμεί να «διαφυλάξει την ελευθερία του Ισραήλ» απέναντι στις απειλές του Ιράν.
«Κάθε χώρα θα απαιτούσε το ίδιο» σημείωσε.

Οι εκλογές


Από το πρωϊ της Παρασκευής είχαν ανοίξει οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν. Ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν για τους
ψηφοφόρους στις 8 π.μ. (06:30 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 6
μ.μ. (16:30 ώρα Ελλάδας), αν και η διάρκεια της ψηφοφορίας είχε παραταθεί σε
προηγούμενες εκλογές.

Περίπου 47.000 κάλπες είχαν στηθεί σε όλη τη χώρα. Τις εκλογές μποϊκοτάρουν
τα κύρια κινήματα της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης σε διαμαρτυρία για τη
σκληρή καταστολή της οποίας υπήρξαν θύματα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή
του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ το Ιράν δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για το επίμαχο
πυρηνικό πρόγραμμά του, το κύριο στοίχημα αυτών των εκλογών θα είναι για το
καθεστώς να μπορέσει να επιδείξει μια υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Οι κύριοι ηγέτες και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης πολλαπλασίασαν τις
εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή, η οποία εμφανίζεται ως απάντηση στις ισραηλινές
στρατιωτικές απειλές και στις προσπάθειες των Δυτικών εδώ και δύο χρόνια να
πιέσουν το Ιράν με σκληρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις.

Πηγαίνοντας να ψηφίσει, ο πληθυσμός «θα δώσει ένα χαστούκι στις ηγεμονικές
δυνάμεις
» και «θα δείξει την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στον εχθρό»,
δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ κάλεσε σε κινητοποίηση για «ισχυρό κοινοβούλιο», ενώ ο υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί υπογράμμισε ότι «όσο
υψηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η ασφάλεια της
χώρας
».

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται παραδοσιακά από 50% ως 70% και
ήταν 55,4% στις τελευταίες εκλογές το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.