Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα τίθενται σε «διακοπή εν ψυχρώ» -σε αυτή την κατάσταση, η θερμοκρασία των αντιδραστήρων παραμένει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και δεν επιτρέπει την έναρξη αλυσιδωτής αντίδρασης.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα πυρηνικά ατυχήματα.

«Ακόμη και αν υπάρξουν απρόβλεπτα περιστατικά, η κατάσταση είναι τέτοια ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο όριο της πυρηνικής εγκατάστασης να μπορούν τώρα να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο» είπε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα.

Η κρίσιμη αυτή ανακοίνωση, εννέα μήνες μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σημαίνει -εκτός από τη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου- ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά η κρίση δεν έχει επιλυθεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει σε περίπου 80.000 κατοίκους της περιοχής -που έφυγαν από τη ζώνη 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό- να επιστρέψουν σπίτια τους.