Ούτε η… Διαύγεια, ούτε το opengov και πολύ περισσότερο η λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση (που τόσο πολύ διαφημίσθηκε) φαίνεται πως λειτούργησαν. Η Ελλάδα κατρακύλησε μέσα σε ένα χρόνο στην 80ή θέση σε θέματα διαφθοράς από την 78η που κατείχε πέρυσι.

Επιπλέον μειώθηκε κατά 0,1 μονάδες η βαθμολογία της και έφθασε στο 3,4. Έτσι ανάμεσα σε 182 χώρες, όπως καταγράφεται από την Διεθνή Διαφάνεια (Τransparency International), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 80ή θέση και την 29η ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Η διαφθορά φαίνεται πως έχει ριζώσει στην χώρα μας κάτι που το αποδεικνύουν και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών.

Αλλά δεν είναι μόνον η Ελλάδα, ακολουθεί και η γειτονική Ιταλία η οποία καταλαμβάνει την 69η θέση διεθνώς και την 27η στην Ευρώπη σε θέματα διαφθοράς, χώρα που επίσης κτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση αντί να μειώνει τα φαινόμενα διαφθοράς, μάλλον τα ευνοεί εάν λάβει κανείς τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν Ελλάδα και Ιταλία.

Στην κορυφή του πίνακα παραμένουν οι σκανδιναβικές χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη, χώρες οι οποίες δίνουν τεράστια βαρύτητα στα ζητήματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία μοιράσθηκε πέρυσι την κορυφή με τη Δανία και τη Σιγκαπούρη. Οι τρεις αυτές χώρες συν της Φινλανδίας που ανέβηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντιστοίχως βελτίωσαν και τη βαθμολογία τους.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 30ή θέση παγκοσμίως (ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 28η), αλλά η βαθμολογία της (6,3) παρέμεινε αμετάβλητη. Στην ίδια επίπεδα με την Κύπρο βρίσκονται η Ισπανία (31η θέση) και η Εσθονία (29η θέση) και στις τελευταίες θέσεις παραμένουν η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.