Η Όλα Αναν είναι μια 26χρονη Παλαιστίνια που σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Βέλγιο. Στην πατρίδα της ίδρυσε και διαχειρίζεται το πλέον πολυδιαβασμένο blog με έδρα τη Λωρίδα της Γάζας, το Fromghazza.blogspot.com. Μίλησε στο «Βήμα» για την διάθεσή της να αλλάξει την πατρίδα της και τον κόσμο αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

-Θα υπάρξει ποτέ ειρήνη ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς;

«Όσο υπάρχει η σύγκρουση Φατάχ και Χαμάς, ειλικρινά, δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν άνθρωποι και στην παλαιστινιακή πλευρά και στο Ισραήλ που επιθυμούν την ειρήνη. Όμως οι κυβερνώντες και των δυο πλευρών είναι τόσο απασχολημένοι στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και προσωπικής ματαιοδοξίας. Δυστυχώς το μίσος ολοένα και μεγαλώνει, ιδιαίτερα στις γενιές των νέων ανθρώπων που μεγάλωσαν τη δεκαετία του 2000 και το μόνο που έχουν βιώσει είναι καταστροφές, υψώματα τειχών, σημεία ελέγχου και βομβιστικές επιθέσεις. Πώς να πιστέψουν στην ειρήνη οι νέοι Παλαιστίνιοι;»

-Τι χρειάζεται η Γάζα για να γίνει πιο βιώσιμη;

«Ο πλανήτης ας σταματήσει να βλέπει με οίκτο την Γάζα, σαν εμπόλεμη ζώνη. Ας ξεκινήσει επιτέλους να την βλέπει ως μια περιοχή με έναν μεγάλο αριθμό νέων πτυχιούχων και επαγγελματιών σε όλες τις ειδικότητες, κι ας είναι τεράστια τα ποστά της ανεργίας.


»Χρειαζόμαστε επειγόντως επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας και έναν αξιοπρεπή μηχανισμό ανταλλαγής αγαθών, κυρίως πρώτης ανάγκης. Είναι δύο τομείς που με λίγη συστηματική βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο, μπορούν να ανθίσουν στη Γάζα».


-Τι περιορισμούς ενέχει το γεγονός πως είστε μια νεαρή μουσουλμάνα η οποία επιμένει να διατυπώνει συστηματικά και ελεύθερα την πολιτική της άποψη;

«Λειτουργεί περιοριστικά όταν οι άνθρωποι γύρω μου αγνοούν τους κανόνες του Ισλάμ. Ευτυχώς, οι γονείς μου με ενθάρρυναν να φτάσω στα υψηλότερα επίπεδα γνώσης και παιδείας, χωρίς η θρησκεία μου να σταθεί εμπόδιο. Ο πατέρας μου είναι καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Αζχάρ της Γάζα και η μητέρα μου λυκειάρχης. Είχα πολλές ευκαιρίες να ταξιδέψω και να ζήσω στο εξωτερικό, ενώ εκφράζω τη γνώμη μου ελεύθερα στο μπλογκ μου.


»Προσωπικά λοιπόν, δεν νιώθω κανέναν περιορισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν σέβομαι τη θρησκεία και τον πολιτισμό μου».


-Ποια είναι η άποψή σας για την «Αραβική Άνοιξη» του 2011;

«Υποστηρίζω ένθερμα τις επαναστάσεις, είτε αυτές συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο, είτε οπουδήποτε αλλού. Λόγω γειτνίασης, έχω επικεντρώσει το βλέμμα μου κυρίως στην Αίγυπτο. Ο ξεσηκωμός εναντίον μιας τυραννίας δεκαετιών μου έδωσε μια γερή δόση ελπίδας πως το εγγύς μέλλον θα είναι καλύτερο για όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης».