Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης θα ζητήσει από το Νίγηρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών και να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια από μέρους του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι ή μελών της οικογένειάς του να εισέλθουν στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Φάτχι Μπάτζα, αξιωματούχος αρμόδιος για πολιτικά θέματα στο Συμβούλιο.

«Μια αντιπροσωπεία θα μεταβεί (σήμερα) Τετάρτη στο Νίγηρα για να συζητήσει με τον πρόεδρο του Νίγηρα και τον υπουργό Εξωτερικών. . . σχετικά με την ασφάλεια την συνόρων μας, καθώς και για να ζητήσει να εμποδιστεί οποιαδήποτε διείσδυση στρατιωτών του Καντάφι στο Νίγηρα και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια του Καντάφι ή της οικογένειάς του να διαφύγουν προς το Νίγηρα», είπε ο Μπάτζα.

Την απόφαση να σταλεί η αντιπροσωπεία στο Νίγηρα πήρε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δεύτερος τη τάξει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, και «η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει εντός ωρών για να πάει μέσω Τυνησίας στο Νίγηρα», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι συγγενείς του Καντάφι διέφυγαν αφού υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσό – ιδίως από την κεντρική τράπεζα της Σύρτης -, τονίζοντας πως «θέλουμε να ανακτήσουμε τα χρήματα αυτά».

Επεσήμανε ακόμα ότι οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται στο Νίγηρα, πρέπει να εκδοθούν στη Λιβύη.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, Αμπντού Λαμπό, δήλωσε ότι οι Αρχές της χώρας του επέτρεψαν την είσοδο σε περίπου δέκα πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον πρώην λίβυο ηγέτη «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή παρουσία του ίδιου του Καντάφι στο Νίγηρα, απάντησε «υπάρχουν φήμες, επίσημα όμως και βάσει των πληροφοριών που έχουμε, ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν βρίσκεται στην επικράτεια του Νίγηρα».

Σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων, ο Νίγηρας έχει διαβεβαιώσει ότι εάν στο έδαφός του βρίσκονται μέλη του καθεστώτος που καταζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τους μεταχειριστεί «βάσει των συνθηκών που ισχύουν». Ο Νίγηρας έχει κυρώσει τη συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το πού βρίσκεται ο Καντάφι παραμένει ανεξακρίβωτο. Ο Ανίς Σαρίφ, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των εξεγερμένων, είχε υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα ότι ο Καντάφι είναι «παγιδευμένος σε μια περιοχή με ακτίνα 60 χιλιομέτρων που έχουν περικυκλώσει οι δυνάμεις (των εξεγερμένων)». Δεν είπε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η περιοχή, πάντως δήλωσε ότι οι μαχητές των εξεγερμένων ετοιμάζονται να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν.