Τον πλήρη έλεγχο δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων διακηρύττουν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, που μάχονται τις δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνοντας προς την Τρίπολη. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει την πόλη Ζλιτάν, 160 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, αλλά και τη Ζαουίγια, που βρίσκεται 30 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς, διαβεβαιώνοντας ότι διατηρεί τον έλεγχο των δύο περιοχών. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών προσχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε δεξί χέρι του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντέλ Σαλάμ Τζαλούντ.

«Οι αντάρτες απελευθέρωσαν την πόλη Ζλιτάν και μάχονται στα δυτικά» δήλωσε στο Associated Press ο Μουνίρ Ραμζί, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα. Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάρκεια συγκρούσεων για τον έλεγχο της πόλης έχασαν τη ζωή τους 31 αντικαθεστωτικοί και άλλοι 120 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο Χουσεΐν Αζουαΐκ από τις τάξεις των εξεγερμένων στη Ζαουίγια δήλωσε στο BBC ότι οι αντάρτες απώθησαν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουμε στο κέντρο της πόλης» είπε στο βρετανικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση, πάντως, διά του εκπροσώπου Μούσα Ιμπραήμ, διαψεύδει τις παραπάνω αναφορές, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις της διατηρούν τον έλεγχο και στις δύο πόλεις.

Τη χαριστική βολή στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να βάζει η χθεσινή προσχώρηση στις δυνάμεις των εξεγερμένων του Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην συντρόφου του συνταγματάρχη και επί σειρά ετών θεωρούμενου ως δεύτερου τη τάξει στο λιβυκό καθεστώς.

«Ο Τζάλουντ εγκατέλειψε την Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του και έφθασε στην πόλη Ζέντεν, όπου και συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος ο Τζάλουντ δήλωσε ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».

Σύντροφος του Καντάφι από την πρώτη στιγμή που ο συνταγματάρχης κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1969, ο Τζάλουντ άσκησε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 1972 ως το 1977, ενώ είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας. Λόγω των πολιτικών του διαφορών με τον Καντάφι, ο πρώην πρωθυπουργός είχε πέσει σε δυσμένεια τη δεκαετία του 1990, οπότε κι αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή και, ουσιαστικά, παρέμενε υπό κατ’ οίκον κράτηση επί σειρά ετών.

Διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1972 ώς το 1977, ενώ είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας. Λόγω των διαφορών του με τον Καντάφι, αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή. Παρέμενε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον κράτηση επί σειρά ετών.

Τις τελευταίες ημέρες, με την κατάληψη της Ζαουίγια και τον αποκλεισμό της Τρίπολης από το νότο, οι δυνάμεις των εξεγερμένων έχουν καταφέρει να σφίξουν σημαντικά τον κλοιό γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι. Χθες το απόγευμα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Σουρμάν στα ανατολικά της Τρίπολης ενώ αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Ζαουίγια μετά και την κατάληψη του νοσοκομείου, του τελευταίου κτιρίου που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (I.O.M.) ανακοίνωσε πως ετοιμάζει τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων ξένων που βρίσκονται στην Τρίπολη. Τους τελευταίους μήνες έχουν διαφύγει από τη Λιβύη σχεδόν 600.000 από τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο ξένους υπηκόους, κυρίως Ασιάτες και Αφρικανούς, που δούλευαν στη χώρα.