Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του ώρα. Και η ώρα είναι αναμφισβήτητα κακή – όχι μόνον για τον ήδη συλληφθέντα Αντι Κόουλσον, τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, που μάταια προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση, και βεβαίως το μεγάλο αφεντικό των μίντια, τον Ρούπερτ Μέρντοκ αυτοπροσώπως. Τον Μέρντοκ που απάντησε στο σκάνδαλο βάζοντας λουκέτο στην ιστορική όσο και …κατακίτρινη εφημερίδα – πρωταθλήτρια τηλεφωνικών υποκλοπών, την News of the World, αλλά βλέπει την μιντιακή αυτοκρατορία του να κλονίζεται συθέμελα.

Η ισχύς του Μέρντοκ στις αγγλόφωνες ειδικά χώρες είναι απεριόριστη: μονο έτσι μπορεί να εξηγηθεί πως το σκάνδαλο των υποκλοπών, που είχε αποκαλυφθεί το 2007, «κουκουλώθηκε» ως σήμερα, με την αστυνομία να επικεντρώνει αρχικά τις διώξεις μόνο σε δυο άτομα, τον «βασιλικό ανταποκριτή» της εφημερίδας και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, που θεωρήθηκε πως «έδρασαν μεμονωμένα». Τότε, ο Κόουλσον είχε παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, για να προσληφθεί λίγο αργότερα ως…δεξί χέρι (Spin Doctor, αγγλιστί) του Ντέιβιντ Κάμερον.

Τώρα όμως, χάρη στην αστυνομική έρευνα αλλά και τις συνεχείς αποκαλύψεις του Guardian και άλλων βρετανικών ΜΜΕ, που φυσικά δεν χαρίστηκαν στον ανταγωνιστή τους Μέρντοκ, αποκαλύπτεται πως η News of the World παρακολουθούσε τα τηλέφωνα χιλιάδων πολιτών. Η Μεγάλη Βρετανία συγκλονίζεται, καθώς προκύπτει ότι μεταξύ των περίπου 2000 θυμάτων της παρακολούθησης βρίσκονται και ανήλικα θύματα απαγωγών, συγγενείς στρατιωτών που χάθηκαν στο Ιράκ ή υπηρετούν στο Αφγανιστάν, συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης ανακριτικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών, παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγει η αστυνομία. Κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή άλλης έρευνας με θέμα την δεοντολογία στα μέσα ενημέρωσης. «Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε πλήρως το σύστημα», τόνισε.

Για την απόφαση του να προσλάβει τον …κοριό Κόουλσον, που τώρα τον κατατρέχει, ο κ. Κάμερον είπε στη Βουλή: «Αποφάσισα να του δώσω μία δεύτερη ευκαιρία και κανείς δεν έθεσε θέμα για τον τρόπο που έκανε τη δουλειά του για μένα. Όμως, η δεύτερη ευκαιρία δεν προχώρησε και χρειάστηκε να παραιτηθεί ξανά. Η απόφαση να τον προσλάβω ήταν αποκλειστικά δική μου και παίρνω όλη την ευθύνη γι’ αυτή».

Δεν έπεισε όμως την αντιπολίτευση. Σύσσωμοι οι Εργατικοί κατηγορούν πλέον ανοιχτά τον βρετανό πρωθυπουργό ότι προασπίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης – και ιδιοκτήτη της News of the World – Ρούπερτ Μέρντοκ. Του Μέρντοκ που άλλωστε συνέβαλε τα μέγιστα, με τα ιδιόκτητα ΜΜΕ και την μεγάλη επιρροή που ασκεί στους συντηρητικούς, ιδίως, Βρετανούς, στην εκλογή του Κάμερον πρώτα στο κόμμα των «Τόρις» και στην συνέχεια στην Ντάουνιγκ Στριτ 10. Του Μέρντοκ που, μην το ξεχνάμε, ελέγχει τόσο τους σοβαρούς Times του Λονδίνου όσο και την κατακίτρινη Sun, το πρότυπο του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ.

Ο 43χρονος Κόουλσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό εξαιτίας της υπόθεσης, επέμενε μέχρι και λίγο πριν την αποχώρησή του πως δεν γνώριζε τίποτα. Η αστυνομία όμως στην ανακοίνωση της συνελήφθη διευκρινίζει πως είναι «ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για «διαφθορά».

Το σκάνδαλο υποκλοπών αγγίζει άμεσα τον Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ. Ο βρετανός πρωθυπουργός άλλωστε διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία διηύθυνε την News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, και την οποία ο Μέρντοκ προς το παρόν αρνείται κατηγορηματικά να αποπέμψει από τον όμιλο – παρά τα δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων ότι την …νύφη πληρώνουν οι δημοσιογράφοι, ενώ η κυρία Μπρουκς παραμένει αλώβητη.

Περιττό να πούμε ότι όλοι ζητούν την κεφαλή της Μπρουκς επί πίνακι. Όταν ρωτήθηκε πως αισθάνονται οι απολυμένοι δημοσιογράφοι για την Μπρουκς, ένας από αυτούς είπε: «Καθαρό μίσος». «Θεωρούμε ότι κλείνουν μία ολόκληρη εφημερίδα μόνο και μόνο για να προστατεύσουν την δουλειά μίας γυναίκας!» Όσο για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων, ενώ κατηγόρησε την Press Complaints Commission (το εποπτικό όργανο του βρετανικού Τύπου) ότι «από σκυλί φύλακας του Τύπου κατάντησε ξεδοντιασμένο σκυλάκι».

Ετσι είναι: δημοσιογράφοι που υποδύονται διάφορους ρόλους για να βγάλουν την είδηση, αναζήτηση πληροφοριών μέσα σε σκουπίδια, τηλεφωνικές υποκλοπές, παράνομες ηχογραφήσεις, δωροδοκίες αστυνομικών, χρήση ιδιωτικών ερευνητών για παρακολούθηση των «στόχων» – αυτή είναι η ζωντανή ιστορία των βρετανικών ταμπλόιντ εφημερίδων. Η βρόμικη υπόθεση της News of the World πηγαίνει όμως πολύ βαθύτερα, αφού εκθέτει ανεπανόρθωτα και τα εκατομμύρια των αναγνωστών, που «δικαιώνουν» τις μεθόδους των Κόουλσον και των Μέρντοκ αυτού του κόσμου, αγοράζοντας φανατικά τις «λαϊκές», δήθεν, φυλλάδες τους.

Θα πληρώσει τώρα ο Μέρντοκ – ο «Πολίτης Κέιν» της εποχής μας, όπως τον αποκαλούν συγκρίνοντας τον με το πρότυπο του κινηματογραφικού ήρωα του Ορσον Ουέλς; Δύσκολο να αποδειχτεί πως είχε διατάξει ο ίδιος τις συστηματικές υποκλοπές, κι ας είναι βέβαιη επ’ αυτού, έστω και χωρίς στοιχεία, η κοινή γνωμη, κρίνοντας από το μακρύ παρελθόν του στον παγκόσμιο Τύπο, αλλά και τα …κατορθώματά του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου το κανάλι Fox TV πρωταγωνιστεί στην πόλωση του πολιτικού σκηνικού, εχοντας εξελιχθεί σε προπύργιο της χριστιανικής (ακρο)δεξιάς και, εσχάτως του «Κόμματος του Τσαγιού».

Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος, οικονομικός, να τιμωρηθεί ο μεγιστάνας: οι Εργατικοί ζητούν να «παγώσει» εδώ και τώρα η συμφωνία επιθετικής εξαγοράς της μεγαλύτερης συνδρομητικής πλατφόρμας στη Βρετανία, της BSkyB, από τον όμιλο του Μέρντοκ, που ουσιαστικά θα εξασφάλιζε στον αυστραλό μεγιστάνα τον έλεγχο της μερίδας του λέοντος της τηλεοπτικής (και διαφημιστικής) πίτας στη χώρα. Τόσο η ηγεσία, όσο και στελέχη των Εργατικών που έπεσαν κι εκείνοι θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών από τα …λαγωνικά της εφημερίδας, κάνουν λόγο για συμπαιγνία και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Για να δούμε…