Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Υεμένη με το καθεστώς του προέδρου Σάλεχ να πνίγει στο αίμα της αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γιγαντώνονται ημέρα με την ημέρα. Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες -«μισθοφόροι» του προέδρου, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- άνοιξαν πυρ την Μ. Τετάρτη κατά εκατοντάδων διαδηλωτών στην πόλη Χοντέιντα.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος απαντούσαν με σφαίρες στους διαδηλωτές που ζητούσαν αλλαγή στην πρωτεύουσα, Σαναά.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν από τα πυρά των μοτοσυκλετιστών που έσπειραν πανικό στους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Χοντέιντα ζητώντας να πέσουν οι τίτλοι τέλους στις τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι δράστες είναι κακοποιοί, τους οποίους έχει προσλάβει το κυβερνών κόμμα της Υεμένης για να αιματοκυλίσουν τις διαδηλώσεις.

Δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καταστέλλονται άγρια από το καθεστώς της Υεμένης. Το αντικυβερνητικό κίνημα μετρά μέχρι στιγμής 125 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι στο λιμάνι του Άντεν σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά διαδηλωτών.

Δυτικές χώρες και οι αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διαμεσολαβήσουν για να συμφωνηθεί μία μεταβίβαση της εξουσίας. Ο Σάλεχ λέει ότι θέλει να αποχωρήσει, αλλά όχι πριν φροντίσει να περάσει η εξουσία σε «ασφαλή χέρια».

Την Τρίτη πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, που άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Σαναά.

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη. Κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με κάποια κοινή απόφαση εξαιτίας ρωσικών αντιρρήσεων.

Λεπτομέρειες για τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Ρωσία δεν έχουν γίνει γνωστές, όπως πριν τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε στην αντιπολίτευση της Υεμένης ότι δεν θα πρέπει να περιμένει τη βοήθεια της Δύσης, όπως συνέβη στη Λιβύη.