Δραματική είναι η κατάσταση στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι κατέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το λιμάνι της πόλης και εγκλωβίστηκαν χιλιάδες ξένοι εργάτες που επεδίωκαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη διά θαλάσσης.

Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά άρματα μάχης του καθεστώτος στα περίχωρα της Μιζουράτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», που έχει περάσει σε δεύτερη φάση με πλήγματα κατά χερσαίων δυνάμεων μετά την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας.

Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων μαίνονται, την ίδια στιγμή, στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζαμπίγια στην ανατολική Λιβύη.

Οι κάτοικοι της πόλης, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κάνουν λόγο για σφοδρά πυρά και φλεγόμενα σπίτια.

Στη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι τα άρματα μάχης του Καντάφι αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους, έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών δυνάμεων.

Εν συνεχεία επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης, όπου και παραμένουν, και ξεκίνησαν νέο γύρο βομβαρδισμών.

Κάτοικος της πόλης δήλωσε στο Reuters, ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο στο λιμάνι της Μιζουράτα.

Στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι, κυρίως από την Αίγυπτο και την υποσαχάρια Αφρική, που ήλπιζαν να διαφύγουν διά θαλάσσης.

Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν εδώ και ένα 24ωρο θέσεις των κανταφικών δυνάμεων στην πόλη της δυτικής Λιβύης.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν επιτύχει να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι, να περικυκλώσουν τα προπύργια των αντικαθεστωτικών, ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.

Η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» έχει περάσει σε νέα φάση με το διοικητή των βρετανικών δυνάμεων, που επιχειρούν στη Λιβύη, να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώτος καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία, όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Θα χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες, για να καταστραφεί ο στρατός του Καντάφι, αλλά όχι μήνες, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Το λιβυκό καθεστώς ανέφερε ότι στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης των ξένων δυνάμεων το βράδυ της Τετάρτης, χτυπήθηκε συνοικία, με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων και τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε επίδειξη 18 σορών σε δημοσιογράφους.

Ισχυρές εκρήξεις και πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας ακούστηκαν και νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των δυτικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης.