ΚΑΪΡΟ Ελπίδες για σύντομη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός γέννησαν οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το Κάιρο ότι η Χαμάς δέχεται ανακωχή διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσής της, υπό τον όρο το Ισραήλ να αποσύρει όλες του τις δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας και να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς αυτήν μέσα στις ερχόμενες 5 ως 7 ημέρες.

Η Χαμάς πάντως αρνείται την «ακανθώδη» αιγυπτιακή πρόταση να ελέγχουν επιθεωρητές της Φατάχ- αντιπάλου, παλαιστινιακού κόμματος-, τα σύνορα με την Αίγυπτο και μάλιστα άνδρες της προεδρικής φρουράς του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς αντιπροτείνει να αναπτυχθούν στον στενό διάδρομο τούρκοι και ευρωπαίοι παρατηρητές. Απαιτεί επίσης την άμεση διοργάνωση διεθνούς συνδιάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας- και ιδιαίτερα των υποδομών κοινής ωφελείας που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.

Προφανής στόχος της οργάνωσης είναι να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση των έργων ανοικοδόμησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες πυκνώνει η φημολογία ότι οι ευρωπαίοι και οι άραβες κυρίως «χορηγοί» θέλουν να αναθέσουν τα έργα στη Φατάχ ως ένα μέσο για την επιστροφή του πολιτικά αποδυναμωμένου κ. Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πρόταση μετέφερε χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του Καΐρου και στενός συνεργάτης του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εούντ Μπάρακ, ο Αμος Γκιλάντ, μετά τις συνομιλίες διάρκειας τεσσάρων ωρών με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου και άνθρωπο-«κλειδί» των διαπραγματεύσεων Ομάρ Σουλεϊμάν. Παράλληλα, ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μασάαλ επιβεβαίωσε σε μήνυμά του τους όρους της ανακωχής- δηλώνοντας ωστόσο ότι η οργάνωση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη μάχη αν η πρόταση απορριφθεί.

Σ ε δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιβεβαίωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι «ζωντανή», τονίζοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να λάβει μια σημαντική απόφαση εντός της ημέρας. Ελπίζω η απόφαση να είναι η σωστή».

Δυτικός διπλωμάτης μιλώντας ανωνύμως στο Reuters επιβεβαίωσε ότι η κλιμάκωση των επιχειρήσεων τα τελευταία 24ωρα συνδέεται άμεσα με την προοπτική σύντομης εκεχειρίας. «Η προσπάθεια εξασφάλισης κερδών στο πεδίο της μάχης την ύστατη ώρα πριν από την επιβολή ανακωχής είναι μια κλασική ισραηλινή τακτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χ θες ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι πρότεινε στις αραβικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, και να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανοικοδόμησης για το παλαιστινιακό αυτό έδαφος. Ο εμίρης πρότεινε επίσης τη σύγκληση στην Ντόχα έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής για τη Γάζα- αίτημα που ως αργά χθες αντιμετωπιζόταν «χλιαρά» από αρκετούς άραβες ηγέτες.