ΤΕΛ ΑΒΙΒ Φόβους για δημιουργία δεύτερου μετώπου στα βόρεια σύνορα της χώρας προκάλεσε στους Ισραηλινούς η χθεσινή εκτόξευση τριών ρουκετών «Κατιούσα» από τον Λίβανο κατά του Βορείου Ισραήλ. Μία από τις ρουκέτες έπληξε μάλιστα έναν οίκο ευγηρίας στην πόλη Ναχαρίγια, τραυματίζοντας ελαφρά δύο άτομα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε αμέσως στην επίθεση, ρίχνοντας έξι οβίδες πυροβολικού στη στενή μεθοριακή κοιλάδα από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες, τρία χιλιόμετρα βορείως της μεθορίου και ανακαλώντας περίπου 7.500

εφέδρους, κυρίως άνδρες ειδικών δυνάμεων. Οι έφεδροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερα σε παραμεθόριες μονάδες για το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο συγκρούσεων.

Ενισχύθηκαν έτσι προς στιγμήν οι φόβοι για επανάληψη της σύρραξης του 2006 με τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο η λιβανέζικη οργάνωση έσπευσε- επισήμως και κατηγορηματικώς- να διευκρινίσει πως οι βολές των «Κατιούσα» δεν ήταν δικό της έργο. Ισραηλινοί επιτελείς, αλλά και στελέχη της λιβανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει η Χεζμπολάχ, «φωτογράφισαν» ως πιθανότερους υπαιτίους τους μαχητές της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» – μιας φιλοσυριακής οργάνωσης που είναι γνωστό πως διαθέτει ρουκέτες αυτού του τύπου και τις τελευταίες ημέρες έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει με ανακοινώσεις της το Τελ Αβίβ πως θα «εκδικηθεί» τη σφαγή αμάχων στη Γάζα. Πράγματι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου που ζει στη Συρία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της οργάνωσης στην εκτόξευση, ενώ σύριος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την επίθεση.

Παρά τις φραστικές απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και άλλων αξιωματούχων τους κατά του Ισραήλ οι πάντες στην περιοχή γνωρίζουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή την επανέναρξη του μεταξύ τους πολέμου. Μετά την ουσιαστική νίκη της επί του Ισραήλ το 2006, την ενεργή συμμετοχή τηςέστω και με ιρανικής προελεύσεως κεφάλαια- στην ανοικοδόμηση της χώρας, και την επικράτηση των δυνάμεών της στην ευτυχώς σύντομη «πρόβα εμφυλίου», τον περασμένο Μάιο, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της φιλοδοξούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας νικώντας τη φιλοδυτική παράταξη στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ διαθέτει μεν τις απαραίτητες δυνάμεις για να ισοπεδώσει ξανά τις υποδομές του βόρειου γείτονά της, αλλά όχι και τις απαραίτητες χερσαίες δυνάμεις για ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο.