Στις 2 Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα θα γνωρίζουμε όμως ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά είτε σε μια δεύτερη διακυβέρνηση Μπους είτε πάλι σε μια διακυβέρνηση Κέρι; Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι το επιτελείο του Τζον Κέρι θα θυμίζει κατά πολύ το «κονκλάβιο του Μπιλ Κλίντον», με ορισμένες όμως κρίσιμες διαφορές. Οι ίδιοι ωστόσο άνθρωποι αρνούνται να προβλέψουν τι θα συμβεί σε μια δεύτερη κυβέρνηση Μπους, αν δηλαδή «θα είναι μία από τα ίδια», αν θα ανακύψει νέο επιτελείο με έντονα νεοσυντηρητικό χρώμα ή αν πάλι θα επικρατήσει το παλαιό ψύχραιμο κατεστημένο του πατρός Μπους. Κρίσιμα ερωτήματα από τα οποία εξαρτώνται πολλά ανοιχτά, όσο και καυτά, μέτωπα.


Ο Κέρι μιλάει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με δύο ανθρώπους οι οποίοι τον επηρεάζουν άμεσα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: τον βετεράνο διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν. Το αγαπημένο θέμα συζήτησης στα σαλόνια της Ουάσιγκτον είναι ποιος από τους δύο θα γινόταν υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση εκλογής του Κέρι. Οι συνεργάτες του υποψηφίου προέδρου δίνουν μικρό προβάδισμα στον Χόλμπρουκ, ο οποίος εργάζεται τώρα στην ίδια εταιρεία με τον Τζέιμς Τζόνσον, τον στενότερο συνεργάτη του Κέρι. Ο 62χρονος Χόλμπρουκ γνωρίζει ότι έχει πολλούς αντιπάλους και γι’ αυτό αποφεύγει συστηματικά τις δηλώσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1996 από τη Μάντλιν Ολμπραϊτ, λόγω του… φεμινιστικού λόμπι το οποίο, με αιχμή τη Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε την ιδέα μιας γυναίκας υπουργού Εξωτερικών. Ο δυναμισμός του έχει εντυπωσιάσει τον Κέρι και η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ήθελε να δει έναν υπουργό προερχόμενο από τις τάξεις των επαγγελματιών διπλωματών.


Ο Μπάιντεν από την άλλη πλευρά είναι στενός φίλος του Κέρι, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά στη Γερουσία. Ωστόσο ο πολιτικός από το Ντελαγουέρ έχει και αυτός την ικανότητα να κάνει… γκάφες. Πολλοί βετεράνοι παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό είναι βασικό μειονέκτημα για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Μπάιντεν είναι αποτελεσματικός παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού και ήδη εργάζεται παρασκηνιακά για να βρεθεί σε καλή θέση, εφόσον εκλεγεί ο στενός του φίλος. Ο 61χρονος πολιτικός έχει στηρίξει πολλές φορές, και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα, και γνωρίζει καλά τα θέματα των Βαλκανίων.


Υπάρχουν όμως και άλλα ονόματα τα οποία «παίζουν» για υψηλές θέσεις σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Κέρι. Ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας Τζορτζ Μίτσελ, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Χάγκελ και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ φέρονται ως ισχυροί υποψήφιοι για το Πεντάγωνο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί Ολμπραϊτ, Τζέιμι Ρούμπιν, επίσης διεκδικούν σημαντικές θέσεις στο επιτελείο του Κέρι. Ο Ραντ Μπίερς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην αρχή της προεδρίας Μπους, θεωρείται ο επικρατέστερος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας καθώς έχει στήσει όλον τον μηχανισμό ενημέρωσης του Κέρι για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπίερς συντονίζει τις ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, ενώ επικοινωνεί συχνά με τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Σαλικασβίλι και με άλλα «ιερά τέρατα» του αμερικανικού κατεστημένου.


Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Κέρι θα ακολουθήσει μια πολιτική αποκατάστασης των καλών σχέσεων της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους, ενώ θα προσπαθήσει να απεμπλακεί από το Ιράκ σε διάστημα ενός-δύο ετών. H πολιτική της κυβέρνησης Κέρι στο Παλαιστινιακό δεν πιστεύεται ότι θα αλλάξει θεαματικά τα σημερινά δεδομένα, αν και οι σχέσεις της με την κυβέρνηση Σαρόν δεν θα είναι και οι καλύτερες. Εκείνο που όλοι περιμένουν να αλλάξει όμως είναι «το ύφος και το στυλ» της αμερικανικής διπλωματίας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πειθώ και στη συνεργασία, σε αντίθεση με την αλλαζονική, μονομερή αντιμετώπιση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.