Ο αμερικανός υπουργός Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει μια μοναδική ικανότητα στο να… μην κρύβει τον εκνευρισμό του και την αλαζονεία του. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ράμσφελντ έχασε την ψυχραιμία του καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μικροκυκλώνα ο οποίος μείωσε κατά πολύ τα χαρτιά του στο πολιτικό χρηματιστήριο της Ουάσιγκτον και έδωσε την εντύπωση ότι «το Πεντάγωνο απέτυχε στο Ιράκ».


H χειρότερη στιγμή του ήλθε όταν ένας γερμανός ανταποκριτής επέμενε να τον ρωτάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «πότε έμαθε ότι η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις θα τεθεί επικεφαλής της ομάδας συντονισμού της ανασυγκρότησης του Ιράκ». Ο κ. Ράμσφελντ εκνευρίστηκε και απάντησε με σαρκασμό: «Δεν καταλάβατε τι έχω δηλώσει όλες αυτές τις ημέρες; Δεν είναι σαφές; Μήπως δεν καταλαβαίνετε αγγλικά;».


Το Πεντάγωνο αποτελούσε τον ισχυρό πόλο εξουσίας στην κυβέρνηση Μπους από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά. Ο Κόλιν Πάουελ έμοιαζε ανίσχυρος να αντιμετωπίσει τα «γεράκια» που είχαν δημιουργήσει ακόμη και τη δική τους εσωτερική CIA για να προωθήσουν τους στόχους τους. Ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική του επιβίωση παρά για την ουσία της διένεξης: για το πώς, δηλαδή, έπρεπε να απαντήσουν οι ΗΠΑ στο τρομοκρατικό χτύπημα. H Κοντολίζα Ράις βρισκόταν πάντοτε πολύ κοντά στον πρόεδρο, ο οποίος τη θαυμάζει για τις γεωπολιτικές γνώσεις της και ξοδεύει πάμπολλες ώρες μαζί της στο Οβάλ Γραφείο, στο Καμπ Ντέιβιντ και στο ράντσο του στο Τέξας. Σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν έπαιξε το παιχνίδι της υφαρπαγής εξουσίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Πεντάγωνο αλλά ηρκείτο σε ένα «μασάζ» των διαφορών τους. Σε κρίσιμες περιστάσεις ετάχθη με την πλευρά των «γερακιών», χωρίς ποτέ να χρεωθεί δημοσίως τις προωθημένες απόψεις τους. Εντονες φήμες την έφεραν να συνδέεται στενά με τον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, τον «εγκέφαλο» του Πενταγώνου.


H κυρία Ράις είναι μια έμπειρη τεχνοκράτης που γνωρίζει καλά πώς να κρατά αποστάσεις από μια… αποτυχία. Μόλις άρχισε να γίνεται σαφές ότι η επιχείρηση κατοχής και ανοικοδόμησης του Ιράκ είχε πάρει λάθος δρόμο, άρχισε να αποστασιοποιείται από τα «γεράκια». Το σημείωμα που έστειλε στο Πεντάγωνο για τη δημιουργία της ομάδας σταθεροποίησης του Ιράκ ήταν γραμμένο με πολύ αυστηρό τρόπο και δεν άφηνε περιθώρια ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης. Το σημείωμα είδε το φως της δημοσιότητας σε μια εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του κ. Ράμσφελντ, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και προκάλεσε πολύ θόρυβο με τις δηλώσεις του. Ο κ. Ράμσφελντ είχε συνηθίσει τον ρόλο της «πριμαντόνας» και, σύμφωνα με βετεράνο παρατηρητή της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, «είναι μεγαλομανής και έκανε τα πράγματα χειρότερα με τη δημόσια εκδήλωση της δυσφορίας του».


Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους γνωρίζει ασφαλώς ότι από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος ανέλαβε ευθέως τον συντονισμό της επιχείρησης στο Ιράκ θα επωμισθεί και το κόστος από τυχόν επιδείνωση της κατάστασης εκεί. Προς το παρόν πάντως τα «μαχαίρια» έχουν βγει έξω για τα καλά στην Ουάσιγκτον και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τώρα παίζεται το παιχνίδι για το ποιος θα επικρατήσει και σε ποια θέση σε μια δεύτερη κυβέρνηση Μπους. Και οι περισσότεροι αναλυτές είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει τους κκ. Πάουελ και Ράμσφελντ σε υπουργικούς θώκους και ότι η κυρία Ράις θα κάθεται στην καρέκλα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.