Το Chardonnay διαθέτει ουκ ολίγες αρετές, είναι διάσημο, με άριστες δημόσιες σχέσεις με οινοπαραγωγούς, αμπελουργούς και φυσικά καταναλωτές, ένα σοβαρό case study μιας λευκής ποικιλίας που φύεται σχεδόν παντού, που μπλεντάρεται αδιαλείπτως και κυρίως που σαρώνει κυριαρχικά ως μονοποικιλιακή οινοποίηση.

Στην οινοποιητική πορεία της, ρόλο έπαιξε η ίδια η οντότητα της ποικιλίας. Οσο και αν είναι καλό το μάνατζμεντ, αν δεν έχει προϊόν να πατήσει εξελίσσεται σε μία ακόμη πρόσκαιρη εμπορική σαπουνόφουσκα. Το Chardonnay διαθέτει ιστορία και διεθνή καριέρα, αρκετή ευφυΐα για να διαφοροποιείται ανά γη και χώρα καλλιέργειας και άλλη εκφραστική προσωπικότητα όταν πρόκειται για διαφορετικό terroir. Το Chardonnay έχει επεκταθεί σε ολόκληρο σχεδόν τον οινικό άτλαντα και έχει πετύχει ένα στοίχημα που το ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη λευκή ποικιλία.

Η μεγαλοσύνη του έγκειται στη γενναιοδωρία όσων δίνει στην οινοποίηση ύστερα από μια καλή καλλιέργεια και στην ευδιάκριτα διαφορετική γλώσσα που μιλά ανάλογα με τη χώρα όπου μεγαλώνει. Εχουμε πει πολλές ποικιλίες διεθνείς, αλλά για το Chardonnay ο όρος φαίνεται λιγοστός και άδειος. Με περγαμηνές και άλλες τιμητικές εξτραβαγκάντσες το Chardonnay είναι το γευστικό περιεχόμενο ενός πλανητικού περιεχομένου με άπειρες ομοιότητες με την ανθρώπινη φύση.

Το Chardonnay δίνει καταπληκτικά κρασιά τόσο στα θερμά όσο και στα ψυχρά κλίματα. Καταφέρνει να κερδίζει πάντα θετική μνεία από τους γευσιγνώστες στα κρασιά της νιότης, αλλά και της παλαίωσης. Τα πιο ακριβά λευκά κρασιά του κόσμου είναι Chardonnay: Βιβλικής σημασίας για τους γνώστες μια καλή, ακριβή λευκή Βουργουνδία, απόκτημα-θρύλος και γεύση αλησμόνητη: Chablis χωρίς χρήση βαρελιού, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, είναι ονομασίες προέλευσης ξακουστές και έξοχες γευστικά.

Βέβαια, εκπληκτικά Chardonnay δίνει και ο νέος κόσμος: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Καλιφόρνια… Αλίμονο αν ξεχάσουμε τη συμμετοχή του Chardonnay στην παραγωγή της σαμπάνιας και στην απόλυτη κυριαρχία του στις Blanc de Βlancs, από 100% Chardonnay.

Το ελληνικό Chardonnay

Μερίδα μεγάλη στην εγχώρια οινική πίτα διαθέτει το Chardonnay με αμπελοτόπια φυτεμένα με την αφεντιά του στη χώρα μας σε Βορρά και Νότο: τα βορειοελλαδίτικα με πιο πολλή οξύτητα και νεύρο, αρκετά γευστικά, ενώ τα νότια πιο γεμάτα, ξηρά, με υψηλή αλκοόλη και θέρμη. Ο έλληνας καταναλωτής έχει εξόχως αγαπήσει το Chardonnay, θεωρώντας το εθνική ποικιλία αφού και αυτό έτσι συμπεριφέρεται έχοντας αναδείξει κάθε στοιχείο της γης και της χώρας μας με τον καλύτερο τρόπο. Με αληθινά φανατικό κοινό, συνοδός γευμάτων και ευπώλητο οινικό δεδομένο στα εστιατόρια, εδώ και κάποια χρόνια αγαπιέται από το νεανικό κοινό και ως η ιδανική επιλογή κρασιού στα μπαρ. Και η ζωή έχει δείξει πως ό,τι αγαπιέται από τους νέους είναι το μέλλον!