Η μουσική χαμηλώνει. Από το διπλανό τραπέζι ακούγεται καθαρά η συνομιλία ενός νεαρού ζευγαριού. Είναι ο Αργύρης και η Πόπη, οι οποίοι διαφωνούν χαριτωμένα: εκείνος θέλει να φέρει την μητέρα του από το χωριό να ζήσει μαζί τους και η Πόπη αρνείται πεισματικά.

Είναι βράδυ Τετάρτης λοιπόν και βρισκόμαστε στο Ριφιφί, όπου λαμβάνει χώρα «Ο κόκορας», το πρώτο θεατρικό σίριαλ που διαδραματίζεται σε εστιατόριο, με πρωταγωνιστές τον Νικόλα Κασάπη και την Ελένη Δαφνή, σε σκηνοθεσία Τάσου Γερακίνη και Κατερίνας Παπαναστασάτου.

Στιγμιότυπο από την παράσταση.

Πριν ξεκινήσει βέβαια η παράσταση απολαύσαμε πρωτότυπες γεύσεις δια χειρός του γνωστού σεφ Στέλιου Αποστόλου. Με έμφαση στην ελληνική κουζίνα, τα φρέσκα αγνά υλικά, τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, η βασική καινοτομία της κουζίνας είναι η χρησιμοποίηση της τεχνικής μαγειρέματος σε κενό αέρος.

Δοκιμάσαμε λοιπόν το ζυμωτό ψωμί, το οποίο συνόδεψε ιδανικά τα ναξιώτικα τυριά, αλλά και την μυτηληνιά φέτα, η οποία μεταμορφώθηκε σε γευστικό πρώτο πιάτο ως μπάρα με μούσλι, ψημένη στο φούρνο, συνοδεία χειροποίητης μαρμελάδας ντομάτας με δύοσμο. Από τις σαλάτες επιλέξαμε τη «Ριφιφί» με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξυνομηζύθρα και λιαστή ντομάτα για να περάσουμε και στα ορεκτικά. Ετσι η τηγανιά, η οποία σιγομαγειρεύτηκε σε κενό αέρος για 24 ώρες και βυθίστηκε σε ένα μείγμα μαυροδάφνης και μπαλσάμικου, με φύλλα ρόκας και κρουτόν γραβιέρας Αμφιλοχίας, κερδίσε τις εντυπώσεις, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης απέσπασαν τα ποντιακά μπουρεκάκια με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, τα μανιταρομπιφτέκια και η σκεπαστή κυπριακή πίτα με κιμά, πράσο και γραβιέρα. {{{ moto }}}

Οι λάτρεις των ζυμαρικών στο τραπέζι δοκίμασαν παπαρδέλες με κιμά μανιταριών, καρύδι και λάδι μαύρης τρούφας, αλλά και ραβιόλες γεμισμένες με μοσχαρίσιο κιμά και λιαστή ντομάτα. Σημειωτέον τα ζυμαρικά παρασκευάζονται στην κουζίνα από αγνά φυσικά υλικά, χωρίς συντηρητικά και βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας.

Στα κύρια πιάτα – όλα τα μαγειρευτά σιγομαγειρεύονται σε κενό αέρος – μπορούσαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε γεύσεις όπως το αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα, το στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα, αλλά και το κοκκινιστό κοτόπουλο με χειροποίητες χυλοπίτες. Πλούσιες επίσης και οι επιλογές της σχάρας. Μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε σουτζούκια από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά αλλά και σουβλάκι από μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλο.

Βέβαια, και οι θαλασσινές γεύσεις έχουν την τιμητική τους με τον φρέσκο σολομό στη λαδόκολλα με λαχανικά εποχής να αποδεικνύεται μια εξαιρετική επιλογή.

Στα συν η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από μικρούς παραγωγούς. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε το Ριφιφί ξεκινά την εμφιάλωση δικού του κρασιού, από καλλιεργητή στην περιοχή της Αταλάντης.

Τα επιδόρπια έκλεισαν γλυκά το γεύμα. Και ναι, τα σοκολατένια μπράουνις έγιναν ανάρπαστα.

Εμμανουήλ Μπενάκη, 69Α και Βαλτετσίου, Εξάρχεια, τηλ. 210 330 0237